Permohonan Wanita Myanmar Untuk Dibebaskan Kerana Anjur Pelacuran Ditolak

Diterbitkan: Rabu, 30 Disember 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Seorang wanita Myanmar yang terlibat dengan kegiatan penganjuran pelacuran gagal mendapatkan perintah pembebasan penahanannya setelah Mahkamah Tinggi mendapati perintah tahanannya selama dua tahun dibuat dengan betul.

Ketika menolak permohonan habeas corpus wanita bernama Ra Himah itu, Pesuruhjaya Kehakiman, Zainal Azman Abdul Aziz berkata, perintah tahanannya pada Disember tahun lepas dibuat secara sah dan teratur oleh Timbalan Menteri Dalam Negeri ketika itu, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh.

"Mahkamah mendapati tiada apa-apa yang mencacatkan perintah itu kerana Timbalan Menteri telah melihat dan mengambil kira keseluruhan fakta dalam laporan sebelum menandatangani perintah tersebut," kata Zainal Azman dalam keputusannya.

Pada 12 Disember tahun lepas, Wan Ahmad Farid selaku Timbalan Menteri Dalam Negeri telah mengeluarkan perintah mengikut Seksyen 4(1) Ordinan Darurat (Ketenteraman Awam dan Mencegah Jenayah) 1969 supaya Ra Himah ditahan selama dua tahun di Pusat Pemulihan Akhlak di Batu Gajah, Perak.

Penahanan itu dibuat dengan alasan Ra Himah merupakan ahli sindiket penganjuran kegiatan pelacuran yang telah memudaratkan ketenteraman awam dan melakukan jenayah berunsur kekerasan.

Menurut alasan Timbalan Menteri itu lagi, Ra Himah dikatakan telah menjalankan kegiatan pelacuran itu sejak 1994 di sekitar kawasan Bukit Mertajam, Pulau Pinang, membabitkan beberapa wanita tempatan dan warga Thailand, selain didakwa melakukan kekerasan terhadap wanita-wanita itu supaya melacur.

Ra Himah, melalui peguamnya Karpal Singh, telah memfailkan permohonan habeas corpus terhadap Wan Ahmad Farid dan Penguasa Pusat Pemulihan Akhlak berkenaan, bagi mendapatkan pembebasannya dengan alasan perintah penahanannya telah dibuat secara tidak sah.

Di luar mahkamah, Karpal Singh memberitahu pemberita bahawa beliau akan memfailkan rayuan di Mahkamah Rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi hari ini.

Peguam Kanan Persekutuan Zafran Zafri mewakili kedua-dua responden. - BERNAMA

iklan

Video

Isnin, 11 Disember 2017 9:00 AM

#BiziBody : De Fam Kantoi Gambar Selfie

Ahad, 10 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Aziz Harun - Jangan

Jumaat, 8 Disember 2017 10:55 PM

Abam Bocey Malu Manja Dengan Isteri Depan Kamera

Jumaat, 8 Disember 2017 8:15 PM

Malaysia Tak Diam Diri, Terus Bela Nasib Palestin

Jumaat, 8 Disember 2017 2:02 PM

Zarul Husin Takut Tua

Jumaat, 8 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Awi Rafael - Kau Di Hatiku

Khamis, 7 Disember 2017 8:00 PM

Nadzmi Adhwa Dikurung Selepas Kantoi Dadah

Rabu, 6 Disember 2017 2:00 PM

"Makin Ramai Nak Taja Saya" - Wany Hasrita

Kolumnis

iklan

Iklan