Komen Hina Sultan Setelah Zambry Dilantik MB: Saksi - Berita Mahkamah | mStar

Komen Hina Sultan Setelah Zambry Dilantik MB: Saksi

Diterbitkan: Rabu, 16 Disember 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Siasatan Suruhunjaya Komunikasi dan Multimedia terhadap komen dalam laman web yang menghina Sultan Perak mendapati ianya dimuatkan oleh orang awam sebaik baginda memperkenankan pelantikan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar (MB) pada 6 Februari lepas, Mahkamah Tinggi diberitahu hari ini.

Pengarah Jabatan Penguatkuasaan Suruhanjaya itu, Mazlan Osman berkata, siasatan itu termasuk komen yang dimuatkan dalam dua laman web rasmi kerajaan negeri iaitu laman web Setiausaha Kerajaan Negeri Perak dan laman web Buku Tetamu Pejabat Duli Yang Maha Mulia Sultan Perak.

Siasatan itu dijalankan berhubung penyalahgunaan kemudahan internet mengikut Seksyen 223(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, kata Mazlan, yang merupakan saksi ke 16 pendakwaan dalam kes perbicaraan Karpal Singh yang didakwa membuat kenyataan hasutan terhadap Sultan Perak.

Pengerusi DAP itu didakwa membuat kenyataan itu pada sidang akhbar di pejabatnya di Tetuan Karpal Singh & Co di Jalan Pudu Lama di sini antara jam 12 tengah hari dan 12.30 tengah hari pada 6 Februari lepas.

Mazlan, 44, semasa pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya, Azlina Rasdi turut membacakan beberapa komen menghina Sultan Perak untuk rekod mahkamah dan berkata beberapa penulis komenkomen itu telahpun dihadapkan ke mahkamah.

Menjawab satu soal, saksi itu berkata, sebelum 6 Februari, jabatan itu tidak menerima sebarang aduan seperti itu dan banyak komen menghina Sultan Perak dimuatkan dalam keduadua laman web rasmi kerajaan Perak itu antara 9 Februari dan 12 Februari.

Sebelum itu, Cif Inspektor Ishak Arshad, dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak, memberitahu mahkamah bahawa siasatannya terhadap sembilan orang yang ditahan kerana mengambil bahagian dalam perhimpunan haram di hadapan Masjid Ubudiah, Kuala Kangsar, mendapati mereka mahu mendapatkan sokongan bagi membatalkan pelantikan Zamry sebagai Menteri Besar.

Beliau berkata 3,000 hingga 4,000 orang pula telah berkumpul berhampiran Istana Iskandariah, Kuala Kangsar, pada hari kejadian walaupun polis tidak mengeluarkan sebarang permit untuk tujuan itu.

Ishak berkata bahawa dalam "Ops Bubar" pada hari itu, polis bukan sahaja bertugas untuk memastikan keselamatan tetamu yang akan hadir ke majlis mengangkat sumpah Zambry sebagai Menteri Besar yang baru, tetapi juga untuk menjaga keselamatan orang ramai yang hadir di perkarangan istana.

Perbicaraan di hadapan Pesuruhajaya Kehakiman Azman Abdulah disambung 16 Mac tahun depan. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan