Kes Saman Fitnah Anwar Terhadap Dr Chandra Didengar 16 Mac - Berita Mahkamah | mStar

Kes Saman Fitnah Anwar Terhadap Dr Chandra Didengar 16 Mac

Diterbitkan: Khamis, 10 Disember 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi menetapkan 16 Mac bagi pengurusan kes saman fitnah RM10 juta yang difailkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap tokoh akademik dan Presiden Just World Movement Dr Chandra Muzaffar.

Tarikh itu ditetapkan apabila kes itu dikemukakan untuk sebutan di hadapan timbalan pendaftar Norazlin Othman di dalam kamar hari ini.

Anwar menyaman Dr Chandra ekoran dakwaan kenyataan fitnah yang dikeluarkannya pada satu forum di Menara Star di Petaling Jaya pada 3 Mac tahun lepas dan kemudiannya disiarkan dalam akhbar.

Pada 7 Ogos lepas, Pesuruhjaya Kehakiman Datin Zabariah Mohd Yusof memerintahkan Dr Chandra untuk mebekalkan butiran dan maklumat lanjut mengenai 64 soalan kepada pemimpin PKR itu.

Dalam satu pernyataan pembelaan, Dr Chandra menafikan mengeluarkan sebarang komen berniat jahat dan palsu berhubung Anwar yang kemudiannya disiarkan di dalam dua akhbar harian berbahasa Inggeris pada 5 Mac tahun lepas.

Alternatifnya, beliau mendakwa jika perkataan yang digunakannya itu fitnah, yang dinafikan beliau, perkataanperkataan itu disiarkan pada satu keadaan perlindungan bersyarat tanpa niat jahat. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan