Suri rumah didenda RM15,000 kerana langgar Akta Pasport - Berita Mahkamah | mStar

Suri rumah didenda RM15,000 kerana langgar Akta Pasport

Diterbitkan: Jumaat, 18 September 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KAJANG: Seorang suri rumah dikenakan hukuman denda RM15,000 oleh Mahkamah Sesyen Semenyih selepas didapati bersalah bersubahat bersama dua orang lain dengan mengemukakan salinan gambar milik orang ketiga dalam permohonan pasportnya dua tahun lalu.

Hakim G. Ramesh memerintahkan M. Saratha Malar, 43, menjalani hukuman tiga bulan penjara jika gagal membayar denda tersebut.

Beliau memutuskan bahawa pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah di akhir kes pendakwaan serta menolak permohonan peguam tertuduh, V. Murugan untuk menangguhkan hukuman.

Pada 27 Julai, 2007, dua tertuduh lain, Jerome Xavier Albert Xavier, 27 dan V.Manimala, 22, masing-masing dijatuhkan hukuman penjara 12 bulan mulai tarikh tangkapan pada 17 Julai, 2007, selepas mengaku bersalah atas kesalahan sama.

Ketiga-tiga tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu di Bahagian Kawalan, Pejabat Imigresen Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Tingkat 2, Blok 1, Pusat Bandar Damansara, Kuala Lumpur, pada pukul 12.30 tengah hari, 17 Julai, 2007.

Terdahulu itu, pegawai pendakwa V. Kasturi Bai dari Jabatan Imigresen memohon mahkamah supaya menjatuhkan hukuman berat terhadap Saratha kerana kesalahan itu adalah serius dan kes seperti itu sering berlaku sejak kebelakangan ini.

Semasa merayu meringankan hukuman, Murugan meminta mahkamah tidak mengenakan hukuman penjara kerana anak guamnya mempunyai tiga orang anak dan ibunya seorang pesakit kencing manis. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan