Pengarah di Unit Jabatan Ketua Menteri Melaka didakwa kemuka tuntutan palsu - Berita Mahkamah | mStar

Pengarah di Unit Jabatan Ketua Menteri Melaka didakwa kemuka tuntutan palsu

Diterbitkan: Khamis, 30 Julai 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MELAKA: Seorang pengarah di unit Jabatan Ketua Menteri Melaka mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini terhadap pertuduhan mengemukakan tuntutan palsu berjumlah RM10,000 dua tahun lepas.

Johari Yusof, 35, seorang pengarah di unit Rumah Ku Syurga Ku, pada 8 Mei 2007 didakwa telah mengemukakan satu invois no.0054 atas nama AR Karisma Enterprise, yang beliau mempunyai kepentingan dan mengandungi butiran palsu.

Invois itu untuk satu kerja penyediaan pakej persembahan dan peralatan teknikal Malam Sinar Maulidurrasul pada 1 April 2007 sempena Ekspo Perdagangan Islam 1428H di perkarangan masjid alAzim di Bukit Palah di sini.

Johari didakwa menyerahkan invois itu kepada penolong akauntan Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM), Rosnita Ramli antara jam 8 pagi hingga 5 petang di bahagian kewangan, untuk tujuan mengelirukan prinsipal atas pembekalan yang tidak dibuat.

Hakim Elesabet Paya Wan menetapkan 2 Sept untuk sebutan semula kes dan membenarkan tertuduh diikat jamin RM10,000 dan seorang penjamin.

Pendakwaan dilakukan oleh Mohtar Sani dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) manakala Johari tidak diwakili peguam. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan