Penjara 11 tahun kerana pukul adik ipar hingga mati - Berita Mahkamah | mStar

Penjara 11 tahun kerana pukul adik ipar hingga mati

Diterbitkan: Jumaat, 8 Mei 2009 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Seorang buruh yang bertindak nekad memukul adik iparnya dengan kayu sehingga mati akibat tidak tahan dengan perangai mangsa yang suka berjudi dan malas bekerja, hampir tiga tahun lalu, hari ini dihukum penjara 11 tahun oleh Mahkamah Tinggi di sini.

Pesuruhjaya Kehakiman P.Nallini menjatuhkan hukuman itu ke atas Muhammad Isa Raja Abdullah, 42, setelah tertuduh mengaku salah menyebabkan kematian Wong Kian Lun@ Muhammad Zubir Wong, 19, di halaman rumah di Taman Gombak, Selangor, pukul 5.30 petang, 1 Sept, 2006.

Pertuduhan terhadap Muhammad Isa telah dipinda daripada kesalahan membunuh mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati, kepada Seksyen 304(a) yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda.

Menceritakan kepada mahkamah kenapa tertuduh sanggup bertindak sedemikian, peguambela Suzanawati Ismail memberitahu: "Si mati tinggal bersama tertuduh tetapi tidak bekerja. Tertuduh telah mencarikan pekerjaan untuk si mati tetapi selepas dua minggu, majikannya menghubungi dan memberitahu si mati tidak pernah sehari pun datang bekerja.

"Malah, duit kira-kira RM1,000 yang diberikan oleh tertuduh untuk menjelaskan wang ansuran pinjaman kenderaan, telah digunakan untuk berjudi.

"Ketika tertuduh meminta penjelasan daripada si mati, si mati sebaliknya mengeluarkan katakata kesat dan menimbulkan provokasi yang menaikkan kemarahan tertuduh," katanya.

Peguambela itu berkata, tertuduh bagaimanapun masih mengambil berat terhadap si mati dengan meminta rakannya menghantar adik iparnya itu ke Hospital Selayang selepas dia (si mati) tenat pada malam itu.

Tertuduh, bapa kepada dua anak berusia empat dan tiga tahun itu, kelihatan sugul setelah hakim menjatuhkan hukuman penjara itu yang akan berkuatkuasa mulai tarikh tangkapan pada 4 Okt, 2006.

Mengikut fakta kes, seorang saksi iaitu jiran tertuduh telah melihat tertuduh menumbuk, menyepak dan memukul si mati dengan kayu dan disahkan mati di Hospital Selayang pada pukul 11.20 malam, hari yang sama.

Pakar patologi mengesahkan si mati, yang mengalami hampir 60 kecederaan di bahagian muka, badan, perut dan bahagian belakang, meninggal dunia akibat kecederaan parah pada organ dalaman termasuk jantung dan paru-paru. Dalam hujahnya, Timbalan Pendakwaraya Wan Shaharuddin Wan Landin berkata hukuman berat perlu dijatuhkan terhadap tertuduh dengan mengambil kira kepentingan awam dan cara perbuatan itu dilakukan.

"Mengikut keterangan patologi, si mati dipukul dalam keadaan berdiri dan merangkak, dalam tempoh yang lama, dan kecederaan si mati amat teruk," katanya.

Hakim Nallini dalam penghakimannya berkata walaupun tertuduh tidak mempunyai niat untuk menyebabkan kematian adik iparnya petang itu, tetapi tindakan tertuduh memukul si mati, yang bersaiz lebih kecil daripadanya, dengan kayu dan kerusi, adalah tidak sepadan dengan provokasi yang ditimbulkan kepada tertuduh. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan