Kes pensyarah Palestin: Dua suspek dipercayai dikait organisasi perisikan - Berita Jenayah | mStar

Kes pensyarah Palestin: Dua suspek dipercayai dikait organisasi perisikan

Diterbitkan: Sabtu, 21 April 2018 8:14 PM

Mazlan (dua, kanan) melihat tempat kejadian yang menjadi lokasi seorang pensyarah warga Palestin maut dipercayai akibat ditembak ketika sedang dalam perjalanan untuk menunaikan solat Subuh di tempat pejalan kaki sebuah kondominium di Jalan Meranti, Setapak awal pagi Sabtu. Foto Bernama

(Ubah saiz teks)

BAGAN DATUK: Dua suspek yang menembak mati seorang pensyarah warga Palestin di Setapak,Kuala Lumpur awal pagi Sabtu dipercayai mempunyai kaitan dengan organisasi perisikan sebuah negara, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau yang juga Menteri Dalam Negeri berkata, Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan bekerjasama dengan Interpol (Polis Antarabangsa) dan Aseanapol (Polis Asean) bagi menjejaki dua lelaki itu, yang dipercayai warga Eropah, dengan kadar segera.

“Polis akan melakukan siasatan dari semua sudut biar pun mangsa dan suspek merupakan warga asing. Kita berasa kita turut bertanggungjawab (menyiasat dan menangkap suspek) sehingga tertangkap.

“Kita akan memaklumkan perkembangan kes ini dari semasa ke semasa,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Bangunan GiatMara yang baharu di Hutan Melintang di sini, Sabtu.

Ahmad Zahid diminta mengulas kejadian kes penembakan mangsa yang berusia 35 tahun itu yang ditembak ketika dalam perjalanan ke surau berdekatan untuk menunaikan solat Subuh kira-kira 6 pagi.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mazlan Lazim berkata, suspek melepaskan lebih 10 das tembakan dan pemeriksaan awal mendapati terdapat empat kesan tembakan di kepala dan badan mangsa, yang meninggal dunia di tempat kejadian.

Mazlan berkata, mangsa bekerja sebagai pensyarah di sebuah universiti swasta di ibu negara dan merupakan imam kedua di masjid berhampiran tempat tinggalnya.

Mengulas lanjut, Ahmad Zahid berkata, hasil siasatan awal mendapati mangsa sepatutnya berlepas ke Turki tengah hari Sabtu bagi menghadiri sebuah persidangan antarabangsa.

Beliau berkata mangsa, yang merupakan pakar dalam bidang kejuruteraan elektrik dan pembuatan roket, dipercayai mempunyai kaitan dengan sebuah perisikan dari negara luar dan aktif dalam sebuah badan bukan kerajaan (NGO) Islam yang memperjuangkan isu Palestin. 

“Beliau (mangsa) yang merupakan pemastautin tetap di negara ini dipercayai menjadi liabiliti sebuah negara yang bermusuhan dengan Palestin,” katanya. - Bernama

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan