Pemimpin Abu Sayyaf Paling Dikehendaki Terbunuh - Berita Jenayah | mStar

Pemimpin Abu Sayyaf Paling Dikehendaki Terbunuh

Diterbitkan: Sabtu, 29 April 2017 11:30 AM

Al Habsi Misaya

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Salah seorang pengganas paling dikehendaki Malaysia, Al Habsi Misaya, dipercayai telah terbunuh dalam pertempuran dengan pasukan keselamatan Filipina.

Pemimpin Abu Sayyaf yang dikehendaki kerana banyak terbabit dengan kes penculikan berprofil tinggi di pantai timur Sabah itu dipercayai terbunuh di kawasan Indanan di Jolo.

Sumber tentera Filipina berkata pertempuran senjata itu berlaku kira-kira pukul 9.35 malam Jumaat, apabila pasukan keselamatan Filipina sedang mengesan kumpulan lelaki bersenjata Abu Sayyaf di pulau itu.

Al Habsi adalah antara empat komander Abu Sayyaf yang mengarahkan aktiviti penculikan besar-besaran di Sabah dan sempadan laut selatan Filipina.

Tiga lagi rakannya yang masih dalam pelarian adalah Sarip Mura, bersama dengan Radulan Sahiron dan Hatib Sawadjaan.

Laporan kematian Al Habsi muncul kira-kira dua minggu selepas sekutu rapatnya Maummar Askali @ Abu Rami terbunuh di tengah Filipina semasa merancang penculikan utama pelancong di Pulau Bogol.

Komander lain seperti Idang Susukan dan Apo Mike dipercayai telah terbunuh atau cedera parah dalam pertempuran bersenjata di pulau Jolo awal bulan lepas.

Sumber perisikan sebelum ini memberitahu The Star bahawa Al Habsi, penagih syabu yang berusia lingkungan 30-an, telah berjaya mengelakkan diri dari pengeboman oleh tentera Filipina tentera dan perangkap di pulau Jolo sejak beberapa bulan lalu.

Dia dipercayai telah bersembunyi di Zamboanga City di selatan Filipina dalam usahanya melarikan diri daripada serangan tentera.

Al Habsi dipercayai telah membiayai penculikan rentas sempadan di Sabah sebelum ini dengan menyediakan wang untuk bahan api, bot dan senjata api.

Tags / Kata Kunci: Abu Sayyaf , Al Habsi Misaya , pulau Jolo
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan