Isu Kepak Ayam: JDKM Akui Wujud Kelemahan Lokasi, Pengawasan - Berita Jenayah | mStar

Isu Kepak Ayam: JDKM Akui Wujud Kelemahan Lokasi, Pengawasan

Diterbitkan: Khamis, 6 April 2017 4:28 PM

(Ubah saiz teks)

SUNGAI PETANI: Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JDKM) mengakui wujud kelemahan dari segi lokasi dan pengawasan berhubung isu pelupusan kepak ayam di Sibu, Sarawak, baru-baru ini sehingga mengakibatkan penduduk setempat menggali semula kepak ayam berkenaan.

Ketua Pengarahnya, Datuk T Subromaniam berkata bagaimanapun pihaknya sudahpun mengikuti semua prosedur yang perlu dipatuhi ketika membuat pelupusan.

"Kalau import ayam, pertama kena ada permit daripada veterinar dan kedua, kena ada sijil halal, kalau tiada memang Kastam akan rampas.

"Tatacara pelupusan memang mengikut prosedur tetapi kita tidak jangka orang akan gali balik, 20 kaki (dalam) untuk cari ayam, mungkin di situ ada kelemahan dari segi pengawasan," katanya selepas menghadiri majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang JKDM Kedah 2016 pada Khamis.

Sebelum ini, JKDM merampas lapan kontena kepak ayam berikutan ketiadaan permit mengimport, namun hanya tiga kontena yang dilupuskan minggu lalu.

"Dalam kes di Sibu, kepak ayam itu diimport oleh syarikat yang tidak wujud, dan orang pun tidak wujud, jadi bila ada rampasan, Kastam ada kuasa untuk melupuskan barang itu," katanya.

Beliau berkata pelupusan lima kontena kepak ayam lagi selepas ini akan dibuat dengan lebih teliti dan berhati-hati bagi mengelak kejadian itu daripada berulang.

Sebanyak 81,500 kilogram kepak ayam dari Netherlands telah dirampas oleh pasukan penguat kuasa dari Putrajaya pada 23 Feb lalu di Lembaga Pelabuhan Rajang kerana tiada permit import.

Nilai kepak ayam yang terlibat dianggarkan RM543,756 dengan duti import RM108,751.20.

Penduduk setempat yang mendengar berita mengenai pelupusan yang diuruskan Kastam Putrajaya itu telah menggali kepak-kepak ayam beku pada Selasa lalu untuk kegunaan sendiri dan untuk dijual. -Bernama

Tags / Kata Kunci: Kepak Ayam
   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan