JPJ Nafi 'Buru', Saman Pelajar Di Sekolah

Diterbitkan: Ahad, 2 April 2017 3:46 PM

(Ubah saiz teks)

IPOH: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) pada Ahad menafikan ia melaksanakan penguatkuasaan dalam kawasan sekolah termasuk mengenakan saman ke atas pelajar yang didapati melakukan kesalahan lalu lintas.

Ketua Pengarahnya Datuk Seri Nadzri Siron berkata kehadiran pihaknya di sekolah bermula bulan lalu adalah untuk kempen keselamatan dan penguatkuasaan bagi pelajar.

"Program ini dilaksanakan secara Strategi Lautan Biru Kebangsaan  antara Jabatan Keselamatan Jalan Raya, Kementerian Pendidikan dan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia.

"Tujuan utamanya ialah untuk memberi kesedaran kepada pelajar dan ibu bapa mengenai peraturan jalan raya selain kepentingan mempunyai lesen yang sah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan penutupan program Satu Komuniti Satu JPJ Daerah Kinta di sini.

Beliau diminta mengulas mengenai gambar anggota JPJ mengeluarkan saman kepada pelajar sekolah dan meminta mereka membayar saman baru-baru ini yang tular menerusi media sosial.

Nadzri menjelaskan gambar yang tular tersebut merupakan sebahagian daripada kempen keselamatan dan penguatkuasaan terhadap pelajar sekolah di seluruh negara bulan lalu.

"Sebanyak tiga sekolah akan dipilih untuk program itu di setiap negeri," katanya.

Beliau turut menjelaskan semasa kempen itu, pelajar yang dikesan mempunyai rekod kesalahan akan diberi notis arahan temu siasat bagi membolehkan JPJ menjalankan pemeriksaan lanjut serta memberi khidmat nasihat kepada mereka. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: JPJ , saman , pelajar sekolah

iklan

Video

Khamis, 17 Ogos 2017 3:02 PM

Seksi? Urusan Saya Dengan Tuhan - Zizi Kirana

Khamis, 17 Ogos 2017 12:30 PM

Erma Reda, Jatuh Talak Satu

Khamis, 17 Ogos 2017 9:00 AM

Wak Doyok Kini Bintang Filem

Rabu, 16 Ogos 2017 3:59 PM

Bahaya Tu Abang Oii...

Rabu, 16 Ogos 2017 12:30 PM

“Senyum Je Pada Haters” - Farisha Irish

Selasa, 15 Ogos 2017 3:28 PM

Raysha Rizrose Pemalu, Bukan Sombong!

Selasa, 15 Ogos 2017 11:59 AM

Keluarga 'Control' Hidup Neera Azizi?

Selasa, 15 Ogos 2017 9:00 AM

Abang Long Fadil 2 Telan Belanja RM 3.2 Juta

Kolumnis

iklan

Iklan