SPRM: Leftenan Kolonel, Staf Sarjan Ditahan Reman Tujuh Hari - Berita Jenayah | mStar

SPRM: Leftenan Kolonel, Staf Sarjan Ditahan Reman Tujuh Hari

Diterbitkan: Jumaat, 24 Februari 2017 2:14 PM

(Ubah saiz teks)

KUANTAN: Dua anggota tentera termasuk pegawai kanan berpangkat leftenan kolonel ditahan reman tujuh hari bermula hari ini bagi membantu siasatan berhubung kelulusan puluhan projek kepada syarikat berkepentingan sejak beberapa tahun lalu.

Perintah reman itu yang dikeluarkan Majistret Nurunaim Abdullah pada Jumaat turut dikenakan ke atas seorang staf sarjan, kata sumber Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Pahang.

Sumber itu berkata staf sarjan berusia 44 tahun berkenaan ditahan SPRM Kuantan pada 8.40 malam tadi susulan siasatan ke atas leftenan kolonel tersebut yang ditahan oleh SPRM Temerloh pada 2.30 petang Khamis.

Leftenan kol berusia 57 tahun itu yang berkhidmat di Unit Senggaraan ZonTimur, Bahagian Perkhidmatan Kejuruteraan Pertahanan (BPKP) ditahan selepas hadir di pejabat SPRM Temerloh bagi memberi keterangan berhubung rasuah dan salah guna kuasa melibatkan dirinya.

Suspek dipercayai menerima suapan daripada kontraktor-kontraktor proksi termasuk syarikat milik ayahnya dan isteri suspek merupakan pengarah syarikat tersebut.

Kedua-dua suspek yang merupakan Penyelia Senggaraan Kawasan Temerloh, Pahang itu disiasat mengikut Seksyen 23 Akta SPRM 2009.  

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi ) SPRM Dato Azam Baki ketika dihubungi mengesahkan perintah reman itu dan berkata pihaknya akan menyiasat jika terdapat terdapat penglibatan  pegawai-pegawai lain dalam kes berkenaan. -Bernama

Tags / Kata Kunci: SPRM
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan