SPRM Siasat Lebih Tiga Kes Berprofil Tinggi Di Kelantan - Berita Jenayah | mStar

SPRM Siasat Lebih Tiga Kes Berprofil Tinggi Di Kelantan

Diterbitkan: Sabtu, 10 Disember 2016 5:21 PM

(Ubah saiz teks)

KOTA BARU: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Kelantan sedang menyiasat lebih tiga kes rasuah berprofil tinggi di negeri ini yang melibatkan kerugian jutaan ringgit.

Pengarahnya Datuk Moh Samsudin Yusof berkata siasatan yang masih di peringkat awal itu melibatkan organisasi, individu dan pegawai kanan kerajaan.

"Kes itu membabitkan kesalahan mengganggu hasil kerajaan, merencatkan hasil kerajaan, merugikan kerajaan dan pembangunan yang tidak mengikut peraturan," katanya kepada pemberita selepas Majlis Perasmian Hari Anti Rasuah Antarabangsa Peringkat Negeri 2016 di Stadium Sultan Muhammad IV di sini, Sabtu.

Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob merasmikan majlis berkenaan.

Moh Samsudin meminta mereka yang disyaki terlibat dalam kes berkenaan tampil untuk membantu siasatan.

Beliau juga berkata sejak Januari hingga Jumaat, pihaknya telah membuka 31 kertas siasatan berhubung aduan kes rasuah oleh pelbagai pihak di negeri ini.

"Daripada jumlah tersebut, sebanyak 19 kes sudah selasai siasatan manakala baki 12 kes lagi belum disiasat," katanya.

Sementara itu, beliau berkata pihaknya akan menggunakan seni budaya negeri ini seperti dikir barat dan wayang kulit, bagi menyampaikan mesej berkaitan kempen kesedaran anti rasuah kepada masyarakat.

Beliau juga meminta semua pihak termasuk badan bukan kerajaan dan individu melaporkan kegiatan rasuah supaya tindakan segera dapat diambil. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: SPRM , kes berprofil tinggi , Kelantan
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan