Dua Murid Dicemari Merkuri, Termometer Pecah Di Makmal Sains - Berita Jenayah | mStar

Dua Murid Dicemari Merkuri, Termometer Pecah Di Makmal Sains

Diterbitkan: Khamis, 28 Julai 2016 7:21 PM

Unit Hazmat Jabatan Bomba dan Penyelamat Pulau Pinang ke Sekolah Menengah Kebangsaan Guar Perahu Indah susulan kejadian cecair merkuri tumpah pada Mei lalu.

(Ubah saiz teks)

KEPALA BATAS: Dua murid lelaki tahun lima dikuarantin selepas tercemar dengan merkuri daripada termometer yang jatuh dan pecah di makmal sains Sekolah Kebangsaan Pokok Sena, di sini, Khamis.

Kedua-dua murid itu mendakwa terpegang merkuri selepas termometer tersebut pecah dan mereka dihantar ke Hospital Kepala Batas untuk pemeriksaan lanjut.

Jabatan Bomba dan Penyelamat menerima panggilan daripada sekolah tersebut  berhubung kejadian itu pada pukul 11.27 pagi, kata Komander Operasi Unit Bahan Berbahaya (Hazmat) Zulkhuari Abdul Rahman.

"Kejadian tumpahan merkuri di atas lantai itu disedari pembantu makmal," katanya di sini, Khamis.

Beliau berkata kawasan makmal sains itu dan bilik darjah berhampiran makmal berkenaan diarah dikosongkan bagi membolehkan kerja membersihkan merkuri dijalankan.

Operasi pembersihan nyah cemar yang dilakukan di makmal sains itu melibatkan prosedur dan bahan tertentu supaya ia selamat digunakan semula selepas ini, katanya.

-- Bernama
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan