Dua Rakyat Malaysia Hilang Ketika Mandi Di Air Terjun Di Flores - Berita Jenayah | mStar

Dua Rakyat Malaysia Hilang Ketika Mandi Di Air Terjun Di Flores

Diterbitkan: Ahad, 17 April 2016 8:20 AM

-foto INTERNET

(Ubah saiz teks)

JAKARTA: Percutian lima warga Malaysia di kawasan air terjun Cunca Wulang, daerah Mebeliling di wilayah Flores, bertukar tragedi apabila dua daripada mereka hilang selepas terjun ke dalam kolam air itu, Sabtu.

Duta Besar Malaysia di Indonesia, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim ketika dihubungi Bernama berkata, dua mangsa yang hilang itu dikenali sebagai Mohamad Azfar Tahir, 23, dari Kuala Lumpur dan Mohammad Ezzaq Azumi, 23, berasal dari Kelantan.

Mereka dipercayai datang ke Flores untuk bercuti.

Dalam kejadian 10.30 pagi itu, kedua-dua mangsa dikatakan hilang setelah terjun ke dalam kolam air terjun itu sebaik tiba di kawasan berkenaan.

Setelah melihat kejadian, seorang rakyat tempatan yang dipercayai pemandu pelancong, Wenseslaus Hendro Akung, 39, cuba menyelamatkan mereka tetapi beliau juga dilaporkan hilang sebaik terjun ke dalam kolam untuk membantu mangsa.

Tiga lagi rakan mangsa dari Malaysia yang melihat kejadian itu kemudian meminta bantuan orang awam dan menghubungi polis.

Zahrain berkata kerja-kerja mencari dan menyelamat oleh pihak berkuasa tempatan dimulakan sejak pukul 3 petang dan terpaksa diberhentikan pada pukul 5 petang tadi setelah cuaca gelap.

"Saya dimaklumkan kerja-kerja mencari dan menyelamat akan bersambung semula esok pagi," katanya.

Tags / Kata Kunci: Cunca Wulang , air terjun , rakyat Malaysia
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan