Banjir Sarawak: Pemuda Hilang, Mangsa Dipindahkan Meningkat - Berita Jenayah | mStar

Banjir Sarawak: Pemuda Hilang, Mangsa Dipindahkan Meningkat

Diterbitkan: Ahad, 21 Februari 2016 5:09 PM

Harap maaf, video tidak dijumpai.
(Ubah saiz teks)

KUCHING: Jumlah mangsa banjir yang dipindahkan terus meningkat kepada 3,734 orang daripada 1,028 keluarga di bahagian Kuching, Serian dan Samarahan tengah hari Ahad yang berlindung di 25 pusat pemindahan (PP).

Pegawai Perhubungan Awam Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) Sarawak Siti Huzaimah Ibrahim berkata angka itu meningkat berbanding 2,869 daripada 779 keluarga pagi Ahad.

Beliau berkata di bahagian Kuching ketika ini, lapan PP dibuka di daerah Kuching, dan lapan di daerah Bau, manakala di bahagian Serian lima dibuka di daerah Serian dan satu di daerah Padawan.

Dalam satu kenyataan di sini, beliau berkata tiga lagi PP di bahagian Samarahan terdiri daripada Masjid Darul Ibadah, Dewan Serbaguna Balai Bomba Siburan, dan Sekolah Kebangsaan Endap; ketiga-tiganya berada dalam daerah Kota Samarahan.

Sementara itu, difahamkan seorang pemuda dilaporkan hilang dibawa arus semasa cuba menyeberangi sungai di Kampung Maang, Siburan, kira-kira 30km dari sini malam Sabtu.

Jurucakap bomba berkata operasi mencari pemuda yang dikenali sebagai Judus (attn sub- diulangi, only Judus), 20, sedang ditingkatkan menerusi 'surface water searching' dengan bot sekitar 1km dari kawasan beliau dilaporkan hilang.

Tags / Kata Kunci: mangsa banjir , banjir Sarawak , JPAM
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan