Lesen PSV Pemandu Bas Kasari Penumpang Dibatalkan - SPAD - Berita Jenayah | mStar

Lesen PSV Pemandu Bas Kasari Penumpang Dibatalkan - SPAD

Diterbitkan: Sabtu, 6 Februari 2016 4:36 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pemandu bas ekspres yang mengasari seorang penumpang dalam perjalanan dari Melaka ke Pulau Pinang minggu lalu mungkin tidak boleh lagi memandu kenderaan awam.

Ini kerana Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) telah mengeluarkan surat kepada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi memohon pembatalan lesen Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV) kepada pemandu bas tersebut. 

SPAD dalam kenyataan pada Sabtu mengesahkan pemandu berkenaan telah diberhentikan kerja oleh syarikat bas expres terlibat. 

Dalam insiden 25 Jan yang tersebar di media sosial itu, pemandu bas itu dikatakan naik angin apabila penumpang berkenaan didapati tidur di kerusi yang dikhaskan untuk pemandu.

SPAD berkata pihaknya telah menjalankan siasatan pada Isnin lalu bersama syarikat bas ekspres tersebut, pemandu terbabit dan seorang saksi.

Susulan itu, pengendali bas berkenaan turut dikenakan tindakan undang-undang kerana melanggar syarat-syarat lesen, yang termasuk kegagalan untuk memastikan pemandu bas sentiasa berkelakuan baik dan beretika ketika bertugas.-Bernama

Tags / Kata Kunci: Pemandu pukul penumpamng , SPAD
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan