Polis Buru Individu Sebar Maklumat, Buat Ancaman Palsu - Berita Jenayah | mStar

Polis Buru Individu Sebar Maklumat, Buat Ancaman Palsu

Diterbitkan: Selasa, 26 Januari 2016 2:27 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan memburu individu atau pihak tertentu yang cuba mencetuskan keresahan dan ketakutan orang ramai menerusi panggilan, penyebaran maklumat atau ancaman palsu.

Pengarah Cawangan Khas Bukit Aman Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun berkata, usaha mengesan dan memburu mereka terbabit dilakukan menerusi kerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia serta agensi lain berkaitan.

"Sebagai contoh baru-baru ini terdapat beberapa panggilan yang kononnya ada ancaman 'bom', kami tidak akan lepaskan mereka ini dan akan mengesan mereka," katanya kepada Bernama.

Selain itu Mohamad Fuzi berkata mereka terbabit dalam penyebaran laporan palsu juga akan diburu dan dikenakan tindakan.

Sementara itu, Penganalisis Jenayah Kamal Affendi berkata orang ramai dinasihat tidak menyebarkan maklumat yang tidak sahih mengenai sesuatu perkara terutamanya membabitkan ancaman keselamatan.

"Jika mereka inginkan sesuatu fakta berita yang sahih, mereka (orang awam) perlu merujuk kepada sumber yang sahih daripada pihak berkuasa sebelum viralkan di media sosial yang boleh menimbulkan pelbagai spekulasi.

"Selain itu, ia boleh memberi impak negatif kepada masyarakat sehingga menimbulkan panik dalam kalangan awam," katanya.-- Bernama


Tags / Kata Kunci: Bukit Aman , Mohamad Fuzi Harun , bom
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan