Bauksit: Dua Pegawai PTG Pahang Didakwa Esok - SPRM - Berita Jenayah | mStar

Bauksit: Dua Pegawai PTG Pahang Didakwa Esok - SPRM

Diterbitkan: Selasa, 12 Januari 2016 8:49 PM

(Ubah saiz teks)

KUANTAN: Dua pegawai Pejabat Tanah dan Galian (PTG) Pahang akan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini pada Rabu atas pertuduhan rasuah berkaitan perlombongan bauksit.

Jurucakap Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkata pertuduhan itu dibuat mengikut Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 24 akta sama.

Seksyen itu memperuntuk hukuman denda RM10,000 atau lima kali nilai suapan, yang mana lebih tinggi dan penjara maksimum 20 tahun, jika sabit kesalahan.

Sehingga kini, SPRM telah menahan enam pegawai PTG Pahang termasuk seorang pegawai kanan pada 6 Jan dan 11 Jan bagi membantu siasatan rasuah perlombongan bauksit.

Sebelum ini, Pengarah Bahagian Siasatan SPRM Datuk Azam Baki berkata suspek ditahan kerana dipercayai terlibat dalam isu penjualan Borang Pemindahan Mineral (Borang 13D) kepada pengusaha lombong haram.

Borang itu, yang dikenali sebagai 'docket' oleh penduduk setempat, dikeluarkan PTG dengan bayaran RM1 namun siasatan SPRM mendapati ia dijual antara RM150 dan RM200 setiap satu.

SPRM turut menahan tiga orang awam termasuk seorang wanita yang dipercayai menjadi 'orang tengah' dalam pembayaran wang rasuah bagi melindungi perlombongan bauksit secara haram.

Tags / Kata Kunci: Bauksit , PTG Pahang , SPRM
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan