Bot Nelayan Malaysia Dibakar Pihak Berkuasa Indonesia - Berita Jenayah | mStar

Bot Nelayan Malaysia Dibakar Pihak Berkuasa Indonesia

Diterbitkan: Jumaat, 8 Januari 2016 7:59 PM

(Ubah saiz teks)

JAKARTA: Pihak berkuasa Indonesia telah membakar dan menenggelamkan tiga bot nelayan Malaysia di Selat Bengkalis, Wilayah Riau pada Khamis, menurut laporan sebuah akhbar Inggeris tempatan.

Jakarta Post pada Jumaat memetik Ketua Bahagian Jenayah Am Pejabat Pendakwa Raya Bengkalis, Mico Wave Sitohang sebagai berkata pemusnahan bot itu dirancang untuk pelaksanaan dalam November dan awal Disember tahun lepas tetapi hanya dapat dilakukan pada Khamis.

Mico berkata, 10 anak kapal warga Malaysia telah dijatuhkan masing-masing hukuman penjara lapan bulan dan denda dua bilion rupiah (kira-kira RM600,000) kerana menangkap ikan secara haram.

Kerajaan Indonesia telah membakar dan menenggelamkan beratus bot nelayan asing dalam usahanya membanteras penangkapan ikan secara haram di perairan negara ini.

Media tempatan melaporkan sejak tahun lepas kira-kira 107 daripada 177 bot nelayan yang diimpaun oleh Kerajaan Indonesia sama ada dimusnahkan ataupun ditenggelamkan.

Sekurang-kurangnya 103 bot dirampas daripada nelayan asing, 39 daripadanya dari Vietnam, 34 dari Filipina, 21 dari Thailand, enam dari Malaysia, dua dari Papua New Guinea dan satu dari China. -- Bernama

Tags / Kata Kunci: nelayan , Indonesia , Selat Bengkalis
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan