Tahanan Polis Mati Akibat Hentakan Tumpul Di Dada - EAIC - Berita Jenayah | mStar

Tahanan Polis Mati Akibat Hentakan Tumpul Di Dada - EAIC

Diterbitkan: Jumaat, 30 Oktober 2015 5:46 PM

Syed Mohd Azlan Syed Mohamed Nur

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Hasil siasatan Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) mendapati kematian Syed Mohd Azlan Syed Mohamed Nur ketika dalam tahanan polis disahkan mempunyai kaitan kekerasan secara fizikal semasa ditahan dan disoal siasat polis.

Laporan bedah siasat yang dijalankan Pakar Perunding dan Ketua Jabatan, Jabatan Perubatan Forensik, Hospital Sultan Ismail, Johor Baru, Dr. Rohayu Shahar Adnan mendapati kematian Syed Mohd Azlan, 26 disebabkan trauma hentakan tumpul di dada.

Pemeriksaan mendapati si mati mengalami 61 jenis kecederaan di bahagian muka, badan dan kedua-dua kaki di mana sebahagiannya konsisten dengan kecederaan semasa berusaha mempertahankan diri daripada kekerasan fizikal yang dilakukan ke atasnya oleh anggota-anggota polis.

Laporan yang dilengkapkan pasukan petugas khas mendapati adanya gangguan bahan bukti dilakukan pihak polis iaitu membersihkan tempat kejadian sebelum dilawati dan diperiksa oleh pegawai perubatan; melupuskan tikar getah dan karpet yang dipercayai mempunyai kesan darah si mati di tempat kejadian tangkapan, dan perlakuan menyembunyikan/menghilangkan saksi yang melihat kejadian tangkapan si mati.

Pengerusi EAIC, Datuk Yaacob Md Sam berkata, pihaknya kesal dan memandang serius kes kematian tahanan yang berulang terutama melibatkan perlakuan anggota penguatkuasa yang perlu dibasmi.

"Terdapat perlakuan serangan bersifat jenayah yang melibatkan unsur niat bersama atau pensubahatan oleh anggota polis untuk melakukan kekerasan fizikal secara sengaja yang mengakibatkan kecederaan dan kematian.

"Perlakuan ini adalah kesalahan bersifat jenayah mengikut undang-undang, khususnya Seksyen 302 dan Seksyen 325 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan atau secara alternatif Seksyen 107 Kanun yang sama," katanya menerusi kenyataan Jumaat.

Kata Yaacob, pemeriksaan mendapati anggota polis yang menahan Syed Mohd Azlan menggunakan gari milik persendirian, bukan dibekalkan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

"Penemuan lain juga termasuk beberapa ketidakpatuhan ke atas Standard Operating Procedure (SOP) PDRM berkaitan tatacara tangkapan dan pengendalian tangkapan, sitaan barang kes dan integriti keterangan (SOP Tangkapan Jabatan Siasatan Jenayah PDRM); SOP Jabatan Siasatan Jenayah (Prosedur Penggeledahan dan Rampasan) telah dilakukan pegawai dan anggota pasukan serbuan yang dikenalpasti siasatan ini," katanya.

Sehubungan itu, EAIC menyarankan kepada Pihak Berkuasa Patatertib (PBT) PDRM untuk tindakan tatatertib terhadap pegawai dan anggota-anggota yang dikenalpasti kerana melakukan salah laku mengikut Seksyen 24 Akta 700.

"EAIC juga mengesyorkan kepada Pendakwa Raya bagi pendakwaan jenayah terhadap pegawai dan anggota PDRM yang didapati melakukan salah laku bersifat kesalahan jenayah seperti yang dikenalpasti di dalam laporan penuh siasatan ini," katanya.

Laporan itu dihasilkan susulan tindakan Pasukan Petugas yang dibentuk itu mengambil keterangan 35 saksi termasuk anggota polis berkaitan penangkapan dan tahanan Syed Mohd Azlan, pegawai perubatan, orang awam dan juga ahli keluarga si mati; melawat dan memeriksa tempat kejadian di mana Syed Mohd Azlan telah ditangkap; meneliti dan mengkaji dokumen-dokumen yang berkaitan termasuk laporan polis berkenaan tangkapan, catatan Buku Perharian Balai, laporan bedah siasat dan laporan kimia serta gambar-gambar berkaitan.

Berdasarkan laporan itu, kejadian melibatkan Syed Mohd Azlan bermula apabila adanya aduan berhubung perbuatannya serta rakan yang bersenjatakan pistol dan pedang samurai lalu menyerang pengadu dan rakan-rakan pengadu sehingga cedera di Kampung Dato Abdul Ghani, Rengit pada 19 September 2014.

Susulan itu, Syed Mohd Azlan ditahan dalam serbuan di sebuah bilik sewa di Kampung Simon Telum Ramunia, Sungai Rengit, Pengerang pada pukul 3.30 pagi pada 3 November 2014. Bagaimanapun tiada senjata api ditemui.

Seterusnya, Syed Mohd Azlan dibawa ke Balai Polis Sungai Rengit untuk disoal siasat dan pada 7.10 pagi hari sama ketika dalam perjalanan ke Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Tinggi bagi permohonan reman, suspek didapati dalam keadaan lemah dan tidak bermaya.

Berikutan itu, Syed Mohd Azlan dibawa ke Klinik Kesihatan Bandar Penawar dan pada kira-kira pukul kurang 8.30 pagi, pegawai perubatan bertugas, Dr. Mohd Mahdzan Mazelan mengesahkan suspek telah meninggal dunia.

Sehubungan itu, kata Yaacob, PDRM disaran supaya menambahbaik SOP berkaitan tangkapan iaitu merujuk kepada pegawai perubatan jika suspek mengalami kecederaan fizikal.

"Latihan atu kursus berterusan secara berkumpulan dan berperingkat kepada semua lapisan pegawai dan anggota yang terlibat di dalam operasi serbuan/tangkapan untuk memastikan juga perlu dilaksanakan, selain memperketatkan serta memantau dengan lebih berkesan khususnya berkaitan soalsiasat ke atas tahanan, penyitaan barang kes dan kewajipan menyediakan borang geledah atau borang bongkar.

"Selain itu, PDRM juga disaran melarang sama sekali mana-mana pegawai atau anggota dari menggunakan peralatan yang tidak dibenarkan atau peralatan yang bukan dibekalkan oleh PDRM dalam apa-apa operasi tangkapan," katanya.


   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan