Jabatan Imigresen Sarawak Tahan 29 PATI - Berita Jenayah | mStar

Jabatan Imigresen Sarawak Tahan 29 PATI

Diterbitkan: Khamis, 1 Oktober 2015 12:38 PM

Gambar hiasan.

(Ubah saiz teks)

KUCHING: Seramai 27 warga Indonesia serta masing-masing satu warga China dan Bangladesh ditahan dalam operasi bersama Jabatan Imigresen dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam dua serbuan sekitar sini pada Rabu.

Menurut kenyataan Bahagian Penguat Kuasa Jabatan Imigresen Sarawak, dalam serbuan pertama di sebuah tapak pembinaan di Jalan Sultan Tengah, daripada 47 pendatang yang diperiksa 14 didapati melakukan pelbagai kesalahan berkaitan imigresen..

Enam daripada mereka didapati bekerja tanpa permit sah, enam lagi melakukan kesalahan tinggal lebih lama dari tempoh dibenarkan dan dua lagi gagal mengemukakan dokumen perjalanan mahupun pengenalan diri yang sah untuk berada di Malaysia.

Sementara itu dalam serbuan di sebuah tapak pembinaan di Batu Kawa pula, daripada 21 pendatang yang diperiksa, 13 warga Indonesia dan masing-masing satu warga China dan Bangladesh ditahan.

Sembilan daripada warga Indonesia itu dan seorang warga China didapati bekerja tanpa permit sah manakala empat lagi warga Indonesia didapati tinggal lebih tempoh yang dibenarkan.

Seorang warga Bangladesh pula gagal mengemukakan dokumen perjalanan atau pengenalan diri yang sah untuk berada negara ini.

Menurut kenyataan itu, kesemua pendatang berkenaan dihantar ke Depot Tahanan Imigresen Semuja, Serian, untuk siasatan.

Tags / Kata Kunci: PATI , Jabatan Imigresen Sarawak
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan