Bersih 4.0: PDRM Guna Gambar, Video Kesan Lebih Ramai Individu - Berita Jenayah | mStar

Bersih 4.0: PDRM Guna Gambar, Video Kesan Lebih Ramai Individu

Diterbitkan: Khamis, 3 September 2015 6:09 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan meneliti bukti daripada gambar dan video sewaktu perhimpunan haram Bersih 4 hujung minggu lepas bagi mengesan lebih ramai individu untuk membantu siasatan, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau berkata tindakan tersebut perlu diambil bagi merakam percakapan dan membawa mereka yang terlibat ke muka pengadilan jika terbukti bersalah.

"Polis akan memanggil lebih ramai lagi yang terlibat dalam Bersih selain tujuh individu yang dipanggil ke Bukit Aman.

"Kami berjaya mengawalnya (perhimpunan). Kami akan ambil apa juga tindakan dan akan ada orang lagi akan dipanggil. Kami sekarang sedang melihat gambar dan video untuk mengesan mereka yang terlibat," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Teknologi Keselamatan Asia Tenggara (IFSEC Asia Tenggara) di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di sini, Khamis.

Dilapor pada Selasa lepas, polis mengambil keterangan tujuh anggota jawatankuasa pemandu dan sekretariat Bersih iaitu pengerusi Maria Chin Abdullah, timbalan Pengerusi Sarajun Hoda Abdul Hassan, Masjaliza Hamzah, Mandeep Singh, Farhana Abdul Halim, Fadiah Nadwa Fikri dan Adam Adli Abdul Halim.

Mengenai persidangan itu, Khalid berkata sememangnya PDRM dan pihak yang terdedah dengan risiko jenayah memerlukan kecanggihan bidang teknologi ketika ini untuk meningkatkan tahap keupayaan dan kesiapsiagaan keselamatan negara.

Katanya antara teknologi tersebut adalah kamera litar tertutup yang canggih, 'sistem kenal pasti wajah' untuk menghalang mereka yang tidak dikenali memasuki mana-mana bangunan serta kamera khas untuk mengesan dengan lebih jelas nombor pendaftaran kenderaan.

Khalid berkata teknologi tersebut juga antara dipohon pihaknya kepada kerajaan untuk dipertimbangkan dan diluluskan dalam membantu memerangi jenayah dengan lebih efisien lagi.

"PDRM sentiasa berhasrat untuk menjadi sebuah pasukan yang moden dengan kelengkapan teknologi yang maju. Menuju ke arah itu, kami memerlukan bantuan dari segi teknologi-teknologi yang baik.

"Penyalahgunaan laman sosial juga jelas terjadi pada masa kini dan jika terdapat teknologi yang boleh mengesan individu tidak bertanggungjawab yang menyebarkan maklumat palsu serta fitnah, ia boleh dipertimbangkan PDRM," katanya.

IFSEC yang berlangsung dari 2-4 Sept antara lain mempamerkan hampir 350 produk keselamatan dan teknologi canggih daripada pasaran antarabangsa selain penerangan cara-cara untuk bertindak serta memantau kes jenayah, pengganas, kemalangan, atau bencana alam secara efisien dan lebih berkesan.

Tags / Kata Kunci: Bersih 4.0 , PDRM
   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan