Suri Rumah Jadi Penjamin Pinjaman Tanpa Disedari - Berita Jenayah | mStar

Suri Rumah Jadi Penjamin Pinjaman Tanpa Disedari

Diterbitkan: Isnin, 6 Julai 2015 1:31 PM

(Ubah saiz teks)

JOHOR BARU: Seorang suri rumah terkejut apabila menerima surat perintah supaya hadir ke mahkamah selepas identitinya digunakan sebagai penjamin bagi skim pinjaman yang dibuat tanpa disedarinya.

Tan May Mai, 55, berkata beliau bertemu seorang wanita yang dikenali sebagai Ah Chen di sebuah pusat hiburan pada Oktober 2012 yang meyakinkannya supaya membuat pinjaman sebanyak RM10,000 dengan Persatuan Peniaga Wanita Cina Malaysia untuk membuka sebuah gerai makanan.
 

Tan bersetuju dan menyerahkan MyKad miliknya bersama beberapa gambar berukuran pasport kepada Ah Chen untuk meneruskan permohonan pinjaman itu.

"Apabila saya memberitahu suami mengenai permohonan pinjaman tersebut, dia tidak setuju kerana saya tidak pandai memasak dan ia akan menjadi beban untuk membayar pinjaman tersebut secara ansuran bulanan," katanya dalam sidang media anjuran MCA pada Isnin.

Menyedari dirinya tidak menandatangani sebarang borang atau dokumen, Tan menghubungi Ah Chen seminggu kemudian untuk membatalkan permohonan tersebut dan mengambil semula MyKadnya.

Namun, pada April lalu, ibu kepada tiga orang anak itu menerima surat daripada pesatuan memaklumkan dia perlu hadir ke mahkamah pada 10 Julai.

Wanita itu mendakwa identitinya telah disalah gunakan sebagai penjamin kepada pinjaman kakak Ah Chen sebanyak RM10,000 tanpa disedarinya.

Tags / Kata Kunci: penjamin , pinjaman
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan