Tiga Anggota Polis Ditahan Terima Rasuah RM12,000 - Berita Jenayah | mStar

Tiga Anggota Polis Ditahan Terima Rasuah RM12,000

Diterbitkan: Jumaat, 26 Jun 2015 11:21 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Tiga pegawai polis di Klang ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Rabu selepas didakwa meminta rasuah RM12,000 daripada seorang Datuk untuk melepaskan enam pelacur China yang ditahan dalam serbuan minggu lepas.

Salah seorang daripada pelacur, didakwa kekasih kepada Datuk berusia 69 tahun, ditahan bersama-sama dengan lima wanita Cina yang lain di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang Utara apabila dia meminta supaya kekasihnya itu dibebaskan.

Lans Koperal wanita berusia 57 tahun didakwa meminta Datuk berkenaan membayar sejumlah wang untuk membebaskan semua enam wanita jika dia mahu kekasihnya dikeluarkan.

Dia bertanya sama ada dia dan rakan sejenayah akan diberi rasuah RM12,000 atau RM2,000 bagi setiap wanita yang dibebaskan.

Datuk itu kemudian menghubungi pihak SPRM, menurut sumber, dan tiga pegawai - termasuk dua pegawai Cawangan Khas - dari IPD Klang Selatan, ditahan apabila urusan penyerahan wang itu digagalkan di sebuah restoran di Jalan Limau Gedung, petang Rabu.

Mereka ditahan selepas pegawai wanita terbabit memindahkan enam wanita dari keretanya ke dalam kenderaan dua rakan sejenayah, yang berumur 27 dan 48 tahun.

Sumber SPRM berkata beg pegawai polis wanita itu, yang didakwa mengandungi wang RM12,000 dan cop Jabatan Imigresen Selangor, dirampas.

Siasatan awal mendedahkan bahawa pegawai penyiasat kes telah mengarahkan pegawai polis wanita terbabit untuk memindahkan wanita yang ditahan dari lokap Shah Alam ke  Jabatan Imigresen Shah Alam.

Sumber itu juga berkata ia percaya perbuatan itu dilakukan atas permintaan Datuk.

"SPRM akan menjalankan siasatan lanjut," katanya.

Beliau berkata SPRM telah bertemu dengan pegawai dari IPD  Klang Selatan dan IPD Klang Utara.

Sumber itu berkata seorang suspek akan ditahan reman sehingga Jumaat dan dua lagi sehingga Sabtu.
Tags / Kata Kunci: SPRM , rasuah
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan