Bantah Salib: Polis Soal Siasat Abang KPN Empat Jam - Berita Jenayah | mStar

Bantah Salib: Polis Soal Siasat Abang KPN Empat Jam

Diterbitkan: Rabu, 22 April 2015 10:08 PM

Abdullah beredar dari Ibu Pejabat Polis Petaling Jaya selepas empat jam disoal siasat.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Datuk Abdullah Abu Bakar, abang kepada Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Khalid Abu Bakar disoal siasat oleh polis selama kira-kira empat jam pada Rabu.

Ketua Umno Cawangan Taman Lindungan Jaya itu tiba di Ibu Pejabat Polis Petaling Jaya di sini dengan menaiki kereta Toyota Landcruiser hitam pada pukul 4.10 petang dan disoal siasat oleh ketua balai, Asisten Supritendan Mohd Khairul Zaman Wahab.

Beliau beredar pada pukul 8 malam.

"Saya sangat penat. Saya hanya berharap semuanya akan selesai," katanya kepada pemberita.

"Mereka (polis) menyoal siasat saya dari semua apsek dan saya jawab. Mereka tidak beritahu saya tentang mereka siasat di bawah akta apa," kata Abdullah.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas ketika ditanya mengenai butiran perjumpaan selama empat jam itu, termasuk soalan yang ditanya.

Polis Selangor melancarkan siasatan ke atas bantahan terhadap gereja di Taman Medan selepas paderi gereja itu, Victoria Selammal membuat laporan polis di Balai Polis Petaling Jaya pada Selasa.

Menurut laporannya, Victoria menjelaskan bahawa dia didatangi oleh seorang pegawai dari cawangan khas Petaling Jaya sewaktu melakukan upacaya keagamaan berlangsung pada pukul 11 pagi dan diberitahu bahawa beberapa individu yang membuat bantahan mahu bersemuka dengannya.

Dia kemudiannya bertemu dengan Abdullah, bekas Ketua Wanita Umno Petaling Jaya Selatan, Munaliza Hamzah dan seorang lelaki "berpakaian kemeja merah dan bersongkok hitam" selepas upacara keagamaan itu berakhir, dengan jemaah berada di dalam gereja berikutan bantahan diadakan di luar bangunan itu.

"Dia (Victoria) berkata lelaki bersongkok itu mengarahkan pihak gereja supaya menurunkan tanda salib," kata sumber.

"Dengan mengambil kira keadaan dan bimbang tentang keselamatan terhadap gereja dan dirinya, dia tidak mahu memburukkan keadaan dan bersetuju untuk menurunkan tanda salib itu pada pukul 1 petang.

"Selepas penunjuk perasaan bersurai pada kira-kira pukul 2.30 petang, Datuk Abdullah memberitahunya mengenai hasrat untuk membuat laporan tentang gereja kepada Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ). Paderi itu tidak berkata apa-apa," kata sumber itu, yang memetik laporan Victoria.

Peranan atau penglibatan Abdullah di dalam bantahan itu tidak diperincikan di dalam laporan tersebut.

Abdullah mencetuskan kontroversi berhubung penglibatannya dalam bantahan itu serta kaitannya dengan KPN.

Menurut Abdullah, beliau bertindak sebagai pengantara antara ketua gereja dengan penunjuk perasaan yang mendesak supaya tanda salib itu diturunkan dan gereja itu berpindah lokasi dari kawasan kejiranan yang majoritinya adalah penduduk Melayu.

Penunjuk perasaan mendakwa kehadiran tanda salib di bangunan gereja itu mencabar Islam dan boleh mempengaruhi kepercayaan segelintir umat Islam.

Bagaimanapun, bantahan itu mendapat kritikan orang ramai. 

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, penunjuk perasaan boleh disiasat di bawah Akta Hasutan.

Tags / Kata Kunci: Abdullah Abu Bakar , tanda salib
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan