Lelaki Maut Tertembak Diri Sendiri Ketika Buru Babi Hutan - Berita Jenayah | mStar

Lelaki Maut Tertembak Diri Sendiri Ketika Buru Babi Hutan

Diterbitkan: Ahad, 8 Februari 2015 4:40 PM

(Ubah saiz teks)

MELAKA: Seorang lelaki maut selepas tertembak diri sendiri menggunakan senapang pam ketika memburu babi hutan pada Ahad.

Ong Thai Hock, 56, dari Bembam Baru dipercayai tidak sengaja menembak dirinya sendiri yang mengenai bahagian rahang kanannya pada kira-kira pukul 2 pagi Ahad semasa dia mengeluarkan peluru daripada senjata itu.

Kejadian berlaku di sebuah jalan kampung kira-kira 100 meter dari jalan utama Jalan Gapam di Ayer Keroh.

Rakannya yang juga seorang pemburu menemuinya selepas Ong gagal untuk kembali ke tempat perjumpaan mereka untuk pulang ke rumah bersama.

Rakannya yang dalam lingkungan 40-an berkata, dia menunggu Ong selama kira-kira setengah jam selepas mereka selesai melakukan pemburuan pada malam itu di sebuah ladang kelapa sawit berdekatan.

Mereka mengambil laluan yang berbeza bagi membuat pemburuan dan bersetuju untuk berjumpa di sebuah persimpangan dekat jalan utama.

Bagaimanapun, Ong tidak muncul dan membuatkan rakannya cuba untuk mencarinya. 

Difahamkan, motosikal milik Ong masih dalam keadaan enjinnya yang masih hidup ketika dia ditemui terbaring kaku dan berlumuran darah.

Abang Ong, Thai San, 63, berkata, penduduk kampung dan anggota komuniti di Bemban sering memberitahu Ong, yang merupakan seorang pemburu dan juga anggota Rela dari semasa ke semasa, mengenai babi hutan liar dan binatang lain memasuki ladang dan estet mereka.

Mereka meminta Ong untuk memburu haiwan berkenaan daripada terus melakukan kerosakan. 

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bemban-MCA, Datuk Ng Choon Koon yang merupakan anak saudara lelaki Ong berkata, bapa saudaranya telah bersara daripada melakukan perniagaan sub-kontrak sebelum ini sebelum keluarga memintanya untuk membantu menyelia satu projek perumahan baru-baru ini.

"Keluarga kami sangat sibuk dan bekerja keras untuk menyiapkan projek ini yang dijangka siap pada Mei ini. Bapa saudara saya hanya mempunyai satu hari cuti setiap dua minggu dan semalam merupakan hari cutinya.

"Dia ada beritahu kami sebelum ini yang dia mahu berhenti kerja sepenuhnya selepas projek ini selesai.

"Ia amat mendukacitakan kerana dia telah pergi meninggalkan kami," katanya.

Ong meninggalkan seorang balu, seorang anak lelaki, seorang anak perempuan dan tiga cucu.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan