Polis Rampas 31 Senjata Api Tiruan - Berita Jenayah | mStar

Polis Rampas 31 Senjata Api Tiruan

Diterbitkan: Sabtu, 29 November 2014 4:50 PM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Sebanyak 31 laras senjata api tiruan pelbagai jenis dirampas daripada seorang lelaki di sini Khamis lalu.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Jalaluddin Abdul Rahman berkata senjata berkenaan dirampas daripada kereta suspek dan di rumahnya.

Beliau berkata pada mulanya pihak polis menemui Sniper Raifel model M40 di dalam kereta suspek sebelum penemuan 30 laras senjata lain di rumahnya di Taman BDC, Kelombong.

Antara senjata yang dirampas ialah senjata api berat (24 laras), pistol (7), launcer A30 (1), kelopak peluru (32 unit), 112,000 butir peluru plastik dan getah, bom asap (14 kotak), green gas (43 botol) dan grenade launcer (7 unit).

Beliau berkata siasatan awal mendapati suspek yang berumur 30 tahun dan bekerja sebagai penyelia hotel bajet membeli dan menjual senjata api tiruan sejak 2009 yang dibekalkan seorang warga China di Kota Kinabalu yang dikenali sebagai 'bos'.

Jalaluddin berkata suspek mendakwa dia mengumpul senjata api sebagai bahan koleksi peribadi serta untuk tujuan keuntungan dan telah menjual kira-kira 30 laras senjata api berkenaan kepada peminat senjata api di Sandakan, Kota Marudu, Kota Kinabalu dan Sibu.

Beliau berkata suspek juga mahir mengendali dan memperbaiki senjata tiruan.

Motif sebenar penyimpanan senjata api berkenaan akan disiasat, katanya.


Tags / Kata Kunci: Sabah , Senjata Api

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan