Rayuan Kes Liwat Anwar: Tindakan Terhadap Mereka Yang Cetus Kekecohan - Polis - Berita Jenayah | mStar

Rayuan Kes Liwat Anwar: Tindakan Terhadap Mereka Yang Cetus Kekecohan - Polis

Diterbitkan: Jumaat, 7 November 2014 3:12 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Polis akan mengambil tindakan terhadap mereka yang melanggar undang-undang menimbulkan kekecohan ekoran keputusan mahkamah berkaitan rayuan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pemangku Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun berkata tidak wajar bagi mana-mana pihak menentang keputusan itu kerana ia dilakukan mengikut proses undang-undang.

Amaran ini diberikan kepada penyokong kedua-dua pihak, penasihat PKR Anwar (perayu) dan Mohd Saiful Bukhari Azlan (pengadu), supaya tidak mencetuskan sebarang kekecohan jika keputusan mahkamah itu tidak menyebelahi pihak masing-masing.

"Apa yang ditentukan oleh mahkamah, semua kena akur. Perlu menerima keputusan dengan hati terbuka. Jangan mencetuskan sebarang kekecohan yang boleh menjejaskan keamanan negara," katanya kepada pemberita selepas menyempurnakan majlis penutupan Program Diploma Sains Siasatan Sesi 2012/2013 di sini Jumaat. 

Mohamad Fuzi berkata kekuatan anggota mungkin ditambah di sekitar kawasan Istana Kehakiman jika keadaan tidak terkawal. 

Hari ini merupakan hari kelapan pendengaran rayuan akhir Anwar, 67, di Mahkamah Persekutuan terhadap sabitan dan hukuman penjara lima tahun atas kesalahan meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful, 27. 

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan