Polis Mohon Bantuan Interpol Tahan Pemilik Blog, Aktivis - Berita Jenayah | mStar

Polis Mohon Bantuan Interpol Tahan Pemilik Blog, Aktivis

Diterbitkan: Selasa, 28 Oktober 2014 5:15 PM

Alvin Tan (tengah) didakwa melarikan diri ke Amerika Syarikat.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Polis meminta bantuan daripada Interpol untuk menahan dua warga Malaysia yang memohon suaka politik di Amerika Syarikat dan Sweden.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, Bukit Aman telah menulis permohonan rasmi kepada organisasi polis antarabangsa berpangkalan di Lyon, Perancis untuk mengesan dan menahan pemilik blog kontroversi Alvin Tan dan aktivis Ali Abd Jalil.

"Jadi buat masa ini kita perlu tunggu. Kita telah memohon untuk mendapatkan notis merah melalui Interpol," katanya kepada pemberita selepas melancarkan seminar ketua polis di Cheras.

Tan yang melarikan diri untuk mengelak dari didakwa, memohon untuk mendapatkan suaka politik di Amerika Syarikat. 

Dia mendakwa berada di California.

Tan, 26, dan bekas teman wanitanya, Vivian Lee, 25, didakwa atas  tiga pertuduhan mempersenda umat Islam dan Ramadan serta mempamerkan gambar lucah di laman sosial Facebook mengemukakan permohonan tersebut Jumaat lepas.

Sementara itu, Ali yang kini berdepan tuduhan hasutan kerana didakwa menghina institusi raja, kini mencari suaka politik di Sweden.

Dalam Facebooknya, Ali berkata dia kini memohon untuk mendapatkan suaka politik di Sweden selepas mendakwa tidak mendapat layanan adil daripada pihak berkuasa Malaysia.


Tags / Kata Kunci: Alvin Tan , Ali Abd Jalil , Interpol
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan