Enam ATM 'Diusik', RM1.271 Juta Dicuri - Berita Jenayah | mStar

Enam ATM 'Diusik', RM1.271 Juta Dicuri

Diterbitkan: Isnin, 29 September 2014 2:28 PM

Perompak meninggalkan mesin ATM di luar Affin Bank di Jalan Ros Merah 2 di Johor dalam kejadian rompakan pada September tahun lalu.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Sejumlah RM1.271 juta dicuri daripada enam Mesin Teler Automatik (ATM) kepunyaan Affin Bank Berhad dan Affin Islamic Bank Berhad di Johor, Melaka dan Selangor, menurut kenyataan Affin Bank pada Isnin.

Kenyataan itu menyebut mesin ATM itu diusik pada Sabtu lepas, mengakibatkan kecurian wang tunai daripada mesin berkenaan.

Mesin ATM terbabit terletak di Johor Baharu, Batu Pahat dan Taman Molek di Johor; Melaka Raya; selain PJ State dan USJ di Selangor, menurut kenyataan itu.

"Insiden itu telahpun dilaporkan dan bank bekerjasama rapat dengan polis dalam penyiasatan kes itu," kata bank berkenaan.

Bank itu berkata data pelanggan bagaimanapun tidak diganggu atau dikompromi.

Sementara menunggu hasil siasatan polis, bank berkenaan segera menempatkan langkah kawalan tambahan di semua mesin ATM di cawangan dan di lokasi luar.

"Pihak bank mengadakan pemantauan rapi bagi memastikan pelanggan kami dapat meneruskan urusan perbankan mereka dengan selamat," menurut kenyataan itu.

Laporan menyebut sekumpulan warga asing dipercayai menggunakan sim kad telefon dan peranti lain untuk menggodam mesin ATM itu.

Suspek dalam kes penipuan pengeluaran wang itu kelihatan seperti berketurunan Amerika Latin atau Timur Tengah. 

Polis masih menyiasat insiden itu.
Tags / Kata Kunci: mesin ATM , Affin Bank
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan