PPS: Ahli Parlimen Tanjong Ditahan - Berita Jenayah | mStar

PPS: Ahli Parlimen Tanjong Ditahan

Diterbitkan: Khamis, 4 September 2014 3:01 PM

Ng Wei Aik

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Ahli Parlimen Tanjong Ng Wei Aik telah ditahan di ibu pejabat polis daerah di Jalan Patani di sini.

Pembantu peribadinya Wong Yue Harng mengesahkan bahawa Wei Aik telah ditangkap di bawah Seksyen 43 Akta Pertubuhan 1966 berkaitan Pasukan Peronda Sukarela (PPS) Pulau Pinang yang dianggap menyalahi undang-undang.

Sebelum memasuki ibu pejabat polis daerah, Wei Aik berkata beliau tidak pasti sama ada soal siasat itu berkaitan dengan isu PPS. 

Beliau menerima panggilan daripada polis pada pukul 10.51 pagi Khamis, memberitahu beliau supaya bertemu ASP Karuna untuk dirakamkan keterangan pada pukul 12.30 tengah hari.

Sementara itu, Pengerusi PPS dan ahli majlis eksekutif negeri Phee Boon Poh serta wartawan Malaysiakini Susan Loone telah diberitahu untuk hadir di ibu pejabat polis daerah untuk disoal siasat berhubung artikel yang didakwa berunsur hasutan yang disiarkan pada Isnin.

Loone akan disoal siasat pada pukul 3 petang tetapi Boon Poh tidak mendedahkan masa sepatutnya beliau memberi keterangan. 

Artikel Loone bertajuk Exco man grilled for four hours, treated like a criminal mendakwa bahawa Boon Poh telah dizalimi semasa ditahan pada Ahad dianggap menghasut. 

Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Wira Abdul Rahim Hanafi berkata Loone, Boon Poh dan portal dalam talian Malaysiakini akan disiasat di bawah Seksyen 4 (1) (c) Akta Hasutan 1948 kerana menyiarkan artikel yang dianggap menghasut.

Beberapa buah NGO telah membuat sembilan laporan polis pada Selasa terhadap Loone dan Malaysiakini terhadap artikel tersebut.
Tags / Kata Kunci: PPS , Ng Wei Aik

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan