JKDM Berdepan Dengan Ancaman Ekonomi Dan Jenayah - Berita Jenayah | mStar

JKDM Berdepan Dengan Ancaman Ekonomi Dan Jenayah

Diterbitkan: Isnin, 25 Ogos 2014 4:12 PM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) kini berdepan dengan dua ancaman utama iaitu ekonomi dan jenayah yang melibatkan penguatkuasaan undang-undang sedia ada.

Pengarah JKDM Sabah Datuk Dr Janathan Kandok berkata ancaman ekonomi melibatkan masalah penyelewengan dan penyeludupan barangan manakala ancaman jenayah pula membabitkan peruntukan di bawah Akta Dadah Berbahaya selain kemasukan barang larangan yang memudaratkan keselamatan rakyat.

Beliau turut menegaskan bahawa JKDM merupakan satu-satunya agensi kerajaanyang bukan sekadar berperanan mengutip cukai, tetapi mempertahankan ketenteraman negara daripada sebarang ancaman keselamatan.

"Malah, JKDM juga bertindak menjaga sempadan negara bagi mengelak penyeludupan unggas atau flora dan fauna yang membawa penyakit, kerosakan tanaman dan sebagainya," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis serah terima tugas iaitu Yunos Tahir dilantik sebagai Timbalan Pengarah Kastam Bahagian Penguatkuasaan dan Madrim Tasan dilantik Timbalan Pengarah Kastam Bahagian Cukai Barang danPerkhidmatan (GST) berkuat kuasa pada Isnin.

Katanya JKDM Sabah kini mempunyai lima timbalan pengarah bagi mengukuh dan memantapkan fungsi jabatan itu terdiri daripada Bahagian Perkastaman, Perkhidmatan Teknik, Penguatkuasaan, Pematuhan dan GST.

Pada majlis itu, Janathan menerima Komputer Riba 1Malaysia daripada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Tags / Kata Kunci: Kastam malaysia , JKDM
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan