24 Anggota Pangkat Rendah Terlibat Salah Guna Dadah

Diterbitkan: Jumaat, 20 Jun 2014 2:26 PM

Gambar hiasan.

(Ubah saiz teks)

IPOH: Sebanyak 24 anggota polis berpangkat rendah terlibat dalam penyalahgunaan dadah bagi tempoh Januari hingga Jun tahun ini di negeri ini, kata Ketua Polis Perak Datuk Acryl Sani Abdullah Sani.

"Mereka akan dikenakan tindakan sama seperti orang awam yang mengikut (hukuman) Akta Dadah Berbahaya, mahkamah mengenakan hukuman dan seterusnya (jika disabitkan) dibuang kerja," katanya kepada pemberita selepas perhimpunan bulanan dan penyematan pangkat ASP di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Perak (IPK) di sini Jumaat.

Sebanyak 51 pegawai termasuk Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) berpangkat Inspektor dinaikkan pangkat kepada ASP secara Khas Untuk Penyandang (KUP). 

Beliau berkata penglibatan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan dadah amat mengecewakan kerana sebagai penguatkuasa undang-undang tidak sepatutnya merela terlibat walaupun wujud tekanan dalam tugasan harian.

"Jangan mengambil dadah sebagai jalan mudah untuk menghilangkan tekanan...kita sebagai manusia yang dikurniakan akal, perlu berfikiran waras, matang dan bijak dalam mengawal emosi dan tekanan dengan pelbagai cara," katanya.

Acryl berkata PDRM mempunyai beberapa pendekatan sedia ada untuk menangani masalah itu termasuk melaksanakan Sistem Kawalan Disiplin dan Dadah (SKDD) secara serius dan berkesan.

Katanya semua ketua jabatan dan ketua polis daerah perlu ada akauntabiliti dan harus bertanggungjawab ke atas salah laku yang membabitkan semua peringkat warga di bawah seliaan masing-masing dengan memantau rapi fail SKDD setiap anggota dan pengawai.

Sementara itu, beliau berkata sebanyak tujuh anggota dan pegawai polis pula dalam siasatan terbabit dengan rasuah bagi tempoh Januari hingga Mei tahun ini.

Acryl menggesa anggota dan pegawai polis supaya mengawal selia kewangan masing-masing dan berbelanja secara berhemah bagi mengelak mereka terjerumus dalam gejala rasuah.

"Berbelanja mengikut kemampuan masing-masing supaya tidak terlibat dalam masalah hutang dengan bank atau berhutang dengan peminjam wang tanpa lesen. Ini kerana gejala ini bukan sahaja mendatangkan implikasi kepada diri sendiri, kerjaya malahan juga kepada keluarga yang terpaksa menanggung bebanan hutang," katanya.
Tags / Kata Kunci: polis , dadah , Perak

iklan

Video

Khamis, 17 Ogos 2017 3:02 PM

Seksi? Urusan Saya Dengan Tuhan - Zizi Kirana

Khamis, 17 Ogos 2017 12:30 PM

Erma Reda, Jatuh Talak Satu

Khamis, 17 Ogos 2017 9:00 AM

Wak Doyok Kini Bintang Filem

Rabu, 16 Ogos 2017 3:59 PM

Bahaya Tu Abang Oii...

Rabu, 16 Ogos 2017 12:30 PM

“Senyum Je Pada Haters” - Farisha Irish

Selasa, 15 Ogos 2017 3:28 PM

Raysha Rizrose Pemalu, Bukan Sombong!

Selasa, 15 Ogos 2017 11:59 AM

Keluarga 'Control' Hidup Neera Azizi?

Selasa, 15 Ogos 2017 9:00 AM

Abang Long Fadil 2 Telan Belanja RM 3.2 Juta

Kolumnis

iklan

Iklan