Culik Di Kunak: Seorang Suspek Ditahan Ketika Dakwaan RM12 Juta Diminta Sebagai Tebusan - Berita Jenayah | mStar

Culik Di Kunak: Seorang Suspek Ditahan Ketika Dakwaan RM12 Juta Diminta Sebagai Tebusan

Diterbitkan: Jumaat, 20 Jun 2014 9:52 PM

Lokasi di mana Chan Sai Chuin diculik.

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Seorang suspek yang disyaki rakan sejenayah kumpulan penculikan untuk mendapatkan wang tebusan ditahan polis Filipina di tengah-tengah dakwaan bahawa kumpulan lelaki bersenjata itu menuntut wang tebusan sebanyak RM12 juta dari keluarga penternak ikan, Chan Sai Chuin.

Ketua Polis Tawi Tawi Kolonel Joey Salido berkata suspek dari kawasan Sitangkai itu ditahan kerana disyaki menjadi sebahagian daripada kumpulan itu pada Selasa tetapi telah dibebaskan kerana kekurangan bukti.

"Kami percaya suspek yang tinggal di sempadan pulau-pulau kita adalah sekutu geng penculikan untuk mendapatkan tebusan. Kami telah mengambil gambar dan cap jarinya sebelum dibebaskan pada Khamis," kata Kol Salido ketika dihubungi oleh The Star pada Jumaat.

Usaha terbaru oleh Filipina untuk mengesan kumpulan penculikan rentas sempadan dibuat berikutan penculikan Chan, 32 yang merupakan pengendali ternakan ikan sangkar dan seorang pekerja Filipina Maslan, 20, pada Isnin.

Walau bagaimanapun, Kol Salido berkata pemeriksaan oleh Angkatan Tentera Filipina di Sitangkai dan pulau-pulau Sibutu dekat dengan sempadan Semporna Sabah tidak dapat mencari kumpulan lelaki bersenjata dan tebusan mereka.

"Kami masih menjalankan pemeriksaan di pulau-pulau di Tawi Tawi dan adalah sukar untuk mengatakan (pada masa ini) jika kumpulan lelaki bersenjata telah memasuki Jolo di wilayah Sulu," kata beliau.

Pada Rabu, sumber-sumber maklumat di Sabah berkata isteri Chan Chin Pek Nyen, 42, menerima panggilan daripada lelaki bersenjata yang menahan suaminya dan dia dibenarkan untuk bercakap secara ringkas.

Petunjuk awal oleh sumber-sumber menunjukkan bahawa tidak ada permintaan segera untuk wang tebusan tetapi difahamkan mereka telah membuat satu permintaan berjumlah RM12 juta untuk dia dibebaskan.
Tags / Kata Kunci: Kunak , culik , wang tebusan

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan