Ops Titik Catat 151 Kes, Rampasan RM8.05 Juta - Hasan Malek - Berita Jenayah | mStar

Ops Titik Catat 151 Kes, Rampasan RM8.05 Juta - Hasan Malek

Diterbitkan: Ahad, 15 Jun 2014 4:37 PM

Rampasan diesel kini mencecah lebih RM8 juta.

(Ubah saiz teks)

KUALA PILAH: Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Hasan Malek menegaskan Ops Titik bagi menangani penyelewengan diesel mula membuahkan hasil dengan 151 kes dicatat membabitkan sitaan bernilai RM8.05 juta sejak dilancar pada 15 Mei lalu.

Katanya, operasi bersepadu itu menyasarkan semua pihak, bukan setakat individu tertentu tetapi juga syarikat dan kawasan 'hot spot' yang dikenal pasti menerusi risikan.

"Semalam sahaja, dua kes dilapor di Selangor dengan nilai sitaan RM116,006 manakala pada Jumaat lapan kes iaitu empat di Kelantan, dua di Negeri Sembilan dan satu kes masing-masing di Sabah dan Sarawak dengan nilai sitaan RM186,560," katanya kepada pemberita di sini, Ahad.

Menurut Hasan, sepanjang Ops Titik, Johor dan Putrajaya mencatatkan kes tertinggi iaitu enam kes, namun dari segi nilai sitaan Johor tertinggi dengan RM2.166 juta manakala Putrajaya RM1.592 juta.

Selain itu, beliau berkata, kementeriannya juga mengambil beberapa langkah lain bagi mengekang penyelewengan diesel bersubsidi termasuk yang terkini membatalkan lesen 'bunkering' iaitu penyaluran minyak ke kapal serta lesen borong petrol dan diesel terhadap 26 jeti persendirian.

"Bukan itu sahaja, kita sedang menambah baik peruntukan undang-undang sedia ada. Akta Kawalan Bekalan 1961 sedang dipinda dengan peruntukan penalti yang lebih berat," katanya.

Beliau turut meminta orang ramai agar memainkan peranan membantu pihak berkuasa menangani isu itu dengan menyalurkan maklumat menerusi talian bebas tol1-800-886-800.

Terdahulu Hasan merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Pesara Pegawai Pekhidmatan Pendidikan Malaysia cawangan Negeri Sembilan.

 

Tags / Kata Kunci: Datuk Seri Hasan Malek , Ops Titik , diesel
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan