Hina Kesultanan Perak, MCMC Ambil Tindakan Tegas - Berita Jenayah | mStar

Hina Kesultanan Perak, MCMC Ambil Tindakan Tegas

Diterbitkan: Jumaat, 30 Mei 2014 10:36 AM

Almarhum Sultan Azlan Shah

(Ubah saiz teks)

CYBERJAYA: Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) akan mengambil tindakan tegas terhadap portal berita pro-pembangkang yang dikesan memaparkan kenyataan berunsur penghinaan terhadap Institusi Beraja, ketika kemangkatan Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak, Almarhum Sultan Azlan Shah pada Rabu.

“Kami sedang bertindak mengesan individu-individu bertanggungjawab dan memohon orang awam yang mempunyai sebarang maklumat yang boleh membantu siasatan MCMC dengan tampil memberikan maklumat.

“Kami memandang serius penghinaan sebegini dan akan mengambil tindakan sewajarnya berdasarkan lunas undang-undang seperti diperuntukkan dalam Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” kata Pengerusi MCMC, Datuk Mohamed Sharil Tarmizi dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Pada Rabu lalu, sebuah portal berita pro pembangkang telah memaparkan kenyataan menghina Almarhum Sultan Perak Sultan Azlan Shah yang mangkat pada hari sama,  dengan mengaitkan Almarhum dengan krisis politik di Perak beberapa tahun lalu.

Kenyataan itu mengambarkan Almarhum terlibat dalam kejatuhan kerajaan DAP-PKR-PAS di Perak.

Tags / Kata Kunci: Institusi Beraja , hina , MCMC , portal
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan