Asap Tebal Selubungi Dungun Dan Kemaman Akibat Kebakaran Hutan - Berita Jenayah | mStar

Asap Tebal Selubungi Dungun Dan Kemaman Akibat Kebakaran Hutan

Diterbitkan: Rabu, 23 April 2014 9:48 PM

Anggota Bomba dan Penyelamat berusaha memadamkan kebakaran hutan paya gambut di Kampung Tok Kah di Dungun, Februari lalu.

(Ubah saiz teks)

KEMAMAN: Jabatan Bomba dan Penyelamat Terengganu mengesan beberapa kebakaran hutan dan tanah gambut sejak Selasa lalu terutama di Kemaman dan Dungun yang dipercayai akibat cuaca panas kering sejak beberapa bulan lalu.

Pegawai Pusat Gerakan Operasi Bomba negeri Abdullah Zawawi Mohamed berkata kebakaran hutan tanah gambut di Kampung Kuala Abang, Dungun dikesan Selasa lalu dan setakat ini memusnahkan kawasan seluas 13 hektar.

Pada Jumaat lepas satu lagi kebakaran dikesan di Kampung Mak Chili, Kemaman dan disusuli kebakaran tapak pelupusan sampah di kampung itu sejak dua hari lepas, katanya kepada Bernama.

Menurutnya sehingga kini operasi pemadaman sedang dilakukan yang turut menyebabkan asap tebal dan jerebu di beberapa kawasan di daerah terjejas. 

Beliau berkata keutamaan operasi ialah memadam kebakaran di kawasan berhampiran penempatan penduduk serta kawasan sekolah.

Sementara itu tinjauan Bernama di daerah ini terutama di Kampung Mak Chili mendapati asap tebal menyelubungi kawasan sehingga mengganggu penglihatan pengguna jalan raya.

Menurut Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Chukai, Yahaya Hanafi pihaknya mengambil masa tiga hari bermula Jumaat lalu bagi mengawal kebakaran membabitkan 100 hektar belukar di Kampung Mak Chili.

"Bagi operasi tersebut kita mengalami sedikit kesulitan ekoran tiada punca dan sumber air dikawasan tersebut dan kita terpaksa mengangkut air dari kawasan lain bagi memadamkan kebakaran," katanya.
Tags / Kata Kunci: Kemaman , Dungun , tanah gambut , kebakaran
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan