Anggota PGA Terkandas Tiga Hari Di Gunung Kinabalu - Berita Jenayah | mStar

Anggota PGA Terkandas Tiga Hari Di Gunung Kinabalu

Diterbitkan: Jumaat, 29 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Lokasi umum di Gunung Kinabalu di mana sekumpulan anggota PGA terkandas.
Lokasi umum di Gunung Kinabalu di mana sekumpulan anggota PGA terkandas.

RANAU: Sekumpulan anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang berada dalam operasi latihan khas di Gunung Kinabalu telah terkandas selama tiga hari selepas salah seorang anggotanya mengalami 'penyakit gunung'.

Mereka dipercayai terkandas kira-kira 3,200 meter di sepanjang laluan sempit gunung di antara Masilou ke Timpohon dalam kawasan Taman Kinabalu sejak Rabu.

Dilaporkan bahawa mangsa yang dikenali sebagai Inspektor Mohd Zaiful Zahari, rebah dan pengsan selepas mengalami demam panas dan tekanan darah tinggi ketika mendaki gunung bersama 15 anggota PGA lain dan tiga kakitangan Sabah Park kira-kira pukul 4.20 petang Rabu.

Kejadian ini memaksa operasi latihan dihentikan sementara kerana Mohd Zaiful terpaksa bermalam di atas gunung dengan rakan sepasukan sementara menunggu bantuan tiba.

Difahamkan kira-kira pukul 8 pagi pada hari berikutnya (Khamis), sebuah helikopter dari Unit Udara Polis dikerahkan ke lokasi dalam operasi menyelamat, tetapi terpaksa berpatah balik kerana kabus tebal.

Ini memaksa beberapa anggota PGA dan kakitangan Sabah Park mendaki gunung untuk memberi bantuan kepada mangsa.

Tetapi sekitar pukul 9.30 malam Jumaat, mangsa dilaporkan berada dalam keadaan kritikal dan tidak stabil, memaksa polis menghantar glukosa dan oksigen yang diturunkan kira-kira 200m dari kedudukan anggota GOF.

Sehingga lewat malam Jumaat, helikopter masih belum dapat menyelamatkan mangsa kerana kabus tebal.

Ketua Polis Ranau Deputi Supritendan Abdul Rahman Kassim, ketika dihubungi Jumaat, mengesahkan kejadian itu dan berkata semua usaha sedang dilakukan untuk mencapai mangsa.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan