Jeritan Kebakaran Selamatkan 30 Pekerja Kilang Peralatan Besi - Berita Jenayah | mStar

Jeritan Kebakaran Selamatkan 30 Pekerja Kilang Peralatan Besi

Diterbitkan: Rabu, 27 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BUKIT MERTAJAM: Tindakan pantas seorang pekerja menjerit bagi memaklumkan kebakaran di sebuah kilang di Kawasan Perindustrian Bukit Minyak di sini berjaya menyelamatkan nyawa 30 pekerja kilang itu.

Kebakaran pada 11.40 pagi itu disedari seorang pekerja bahagian pengeluaran produk kilang peralatan besi berkenaan.

Seorang daripada pekerja yang hanya ingin dikenali sebagai Lim berkata ketika kejadian, mereka sedang tekun bekerja sebelum dikejutkan dengan jeritan pekerja berkenaan dan dia terus menghubungi bomba.

Pegawai Bomba Kanan Dua dari Balai Bomba dan Penyelamat Bukit Mertajam Hamid Khalid memaklumkan pemberita bahawa jentera pertama tiba di kilang berkenaan tujuh minit selepas menerima panggilan dan ketika itu, dua tong dram berisi minyak terpakai sedang terbakar.

Beliau berkata bomba berjaya mengawal kebakaran daripada merebak ke kilang berhampiran dalam tempoh 15 minit, dan api dipadamkan setengah jam kemudian.

Katanya, sebanyak 12 anggota dari Balai Bomba Bukit Mertajam dan Bandar Perda dibantu 20 sukarelawan terbabit dalam operasi memadam kebakaran.

Hamid berkata punca kejadian dan jumlah kerugian masih dalam siasatan namun tiada sebarang kecederaan atau kemalangan jiwa dilaporkan. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan