Lelaki Iraq Dirakam Tawar Pasport/Visa Suaka di KL - Berita Jenayah | mStar

Lelaki Iraq Dirakam Tawar Pasport/Visa Suaka di KL

Diterbitkan: Isnin, 18 November 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MELBOURNE: Gelagat seorang rakyat Iraq, yang menggunakan nama samaran Abu Tarek, sedang menawarkan pasport dan visa kepada pencari suaka untuk memasuki Australia melalui udara, telah dirakam secara rahsia di Kuala Lumpur.

Perbuatannya itu terdedah dalam program siasatan Four Corners terbitan ABC yang menunjukkan perbuatan penyeludup manusia menjual dokumen perjalanan hingga pada harga A$16,000 setiap satu.

Lelaki berusia 31 tahun itu, yang nama sebenarnya dipercayai sebagai Hakim Salga, memberitahu pencari suaka bahawa dia boleh membekalkan pasport dan visa untuk membolehkan mereka memasuki Australia dengan menggunakan pesawat komersial dan mereka tidak perlu meredah perjalanan penuh bahaya dengan bot nelayan dari Indonesia.

"Visa Australia, semuanya teratur - pasport tulen, visa tulen. "Mereka membawanya dengan lengkap, terus dari kedutaan dan kamu boleh terbang atas nama sendiri," kata Tarek kepada bakal pelanggannya di Kuala Lumpur ketika difilemkan.

Lelaki itu mendakwa, baru-baru ini seorang pelanggannya memasuki Australia dengan menggunakan visa dan pasport yang dikeluarkan Bahrain serta memohon suaka di lapangan terbang Australia.

Dia juga mendakwa ramai pencari suaka menggunakan dokumen 'pasaran gelap' melibatkan pasport keluaran Bahrain dan Oman untuk memasuki Australia dan New Zealand.

Pelanggan diberitahu supaya menggunakan pasport dan visa berkenaan untuk menaiki pesawat dan mengoyak pasport mereka sebelum mendarat di Australia.

Program kendalian Sarah Ferguson, wartawan ABC yang pernah memenangi anugerah itu juga mengenal pasti seorang lagi lelaki Iraq bernama Abu Saleh, yang dihukum penjara kerana membunuh seorang lelaki di sebuah kelab malam di Jakarta, sebagai anggota sindiket yang sama. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan