Kapal Karam: APMM Selamat 30 Nelayan Asing - Berita Jenayah | mStar

Kapal Karam: APMM Selamat 30 Nelayan Asing

Diterbitkan: Jumaat, 13 September 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

LUMUT: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menyelamat 30 nelayan asing yang kapal mereka karam selepas berlanggar sebuah kapal dagang di perairan sempadan Malaysia-Indonesia malam Khamis.

Ketua Maritim Daerah 3 Lumut, Kapten Maritim Abdul Razak Johan berkata kapal milik Taiwan itu karam kira-kira lapan batu nautika barat daya Pulau Jarak dekat Lumut.

"Kapal berpangkalan di Taiwan ini (Jin-Shan-Mei) dalam perjalanan dari Cape Town (Afrika Selatan) menuju Singapura dengan membawa muatan ikan tuna serta beberapa spesis ikan lain," katanya kepada pemberita di sini Jumaat.

Beliau berkata kapal itu dipercayai dilanggar sebuah kapal kontena kira-kira 10.40 malam.

Bilik operasi Daerah Maritim 3 Lumut menerima panggilan mengenai kejadian itu pada pukul jam 12.05 tengah malam tadi dari Maritim Sub-Centre Langkawi.

Abdul Razak berkata pada pukul 12.30 tengah malam, operasi mencari dan menyelamat dijalankan dengan menghantar Kapal Maritim (KM) Tugau bersama 10 anggota yang diketuai Pegawai Memerintah Mohd Faisal Abdul Rahim.

"Kami juga turut menghubungi kapal-kapal yang ada di persekitaran untuk turut sama membantu mencari kapal Taiwan itu yang kemudian ia dibantu sebuah kapal dagang dari India, APL Illinios," katanya.

Para nelayan berumur antara 23 dan 45 tahun itu yang terdiri daripada lima warga Korea, Filipina (5), China (11), Vietnam (4), Indonesia (4) dan Taiwan (1) kemudiannya dipindahkan ke kapal India itu sebelum dibawa ke Jeti Kastam Kampung Acheh dekat sini. - BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan