Polis Marin Rampas Diesel Subsidi Bernilai RM100,000 - Berita Jenayah | mStar

Polis Marin Rampas Diesel Subsidi Bernilai RM100,000

Diterbitkan: Rabu, 30 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PELABUHAN KLANG: Polis Marin berjaya menggagalkan cubaan menyeludup diesel subsidi bernilai hampir RM100,000 yang dibawa di dalam sebuah lori tangki berwarna putih dalam rampasan di Persiaran Selatan, Pandamaran di sini.

Pegawai Pemerintah Polis Marin Pelabuhan Klang DSP Norzaid Muhammad Said berkata dalam rampasan kira-kira pukul 6.30 petang Selasa, sepasukan Unit Rondaan Marin (URB) mengekori lori berkenaan, hasil maklumat dan risikan yang diterima berhubung aktiviti menyeludup diesel bersubsidi.

"Anggota URB mengekori lori berkenaan dan menahan serta menjalankan pemeriksaan, seterusnya mendapati tangki lori itu mengandungi 10,920 liter diesel bernilai RM98,392," katanya kepada pemberita di sini Rabu.

Beliau berkata pemandu lori warganegara tempatan itu juga gagal mengemukakan sebarang dokumen jual beli yang sah berkaitan muatan diesel berkenaan.

Norzaid berkata lelaki berumur 30 tahun itu ditahan dan disiasat mengikut Seksyen 21 Akta Kawalan bekalan 1961.

Pihaknya tidak menolak kemungkinan diesel berkenaan dibeli daripada pembekal berlesen dan dipercayai untuk dijual kepada pelanggan tetap di sekitar Lembah Klang, katanya. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan