Menteri 'buat lawak', dakwa orang India cipta internet beratus tahun lalu - Berita Dunia | mStar

Menteri 'buat lawak', dakwa orang India cipta internet beratus tahun lalu

Diterbitkan: Isnin, 23 April 2018 12:21 PM

(Ubah saiz teks)

RAMAI yang tahu ahli politik kadang-kadang suka bercakap tentang perkara tidak masuk akal.

Sebagai contoh seorang menteri dari India, Biplab Deb, baru-baru ini menyatakan bahawa internet telah wujud pada zaman purba Mahabharata.

Bercakap di bengkel serantau mengenai Sistem Pengedaran Awam (PDS) di Agartala, Tripura, Deb memberitahu audiens bahawa internet dicipta 'beratus tahun lalu', bersama teknologi canggih lain seperti satelit dan bukan oleh negara-negara Barat, tetapi oleh kaum India purba.

Dia berpendapat bahawa beberapa peristiwa dalam zaman Mahabharata menjelaskan teknologi ini mungkin telah wujud ribuan tahun yang lalu.

Biplab Deb

"Bukan AS dan negara-negara Barat lain, tetapi internet dicipta oleh orang India sejak zaman dahulu," kata Deb memetik Tripura Infoway.

"Ramai yang mungkin menolak fakta itu, tetapi jika internet tidak ada pada masa itu, bagaimana Sanjay, dapat melihat perang di Kurukshetra dan menggambarkannya kepada Dhritarashtra? Ini bermakna internet ada ketika itu, satelit dan teknologi telah ada di negara ini pada masa itu.

"Saya berasa bangga kerana saya dilahirkan di sebuah negara dengan teknologi canggih seperti itu, negara-negara yang mendakwa diri mereka berteknologi maju mengupah bakat India untuk meningkatkan mekanisme perisian mereka," katanya.

Kenyataannya yang lucu itu tular di media sosial India, dengan ramai pengguna secara sinis mengesahkan teorinya dengan menawarkan hujah yang kononnya sama dengannya.

Walaupun beberapa posting berhubung kenyataannya itu sebenarnya melucukan, tetapi tidak bagi Deb.

Diminta mengulas mengenai reaksi orang ramai terhadap kenyataannya, dia berkata orang ramai boleh ketawa selagi mereka mahu, tetapi itu tidak bermakna apa yang dikatakannya tidak benar.

Tags / Kata Kunci: internet , satelit , Biplab Deb
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan