Pengantin 'sewa' duit mas kahwin, emas, Mercedes demi maruah keluarga - Berita Dunia | mStar

Pengantin 'sewa' duit mas kahwin, emas, Mercedes demi maruah keluarga

Diterbitkan: Khamis, 12 April 2018 12:27 PM

Gambar hiasan

(Ubah saiz teks)

SYARIKAT pengurusan acara yang berpangkalan di Chiang Mai, Romantiese, telah menjadi tajuk berita di Thailand untuk perkhidmatan terbaru mereka yang luar biasa.

Syarikat ini menawarkan perkhidmatan sewa mas kahwin untuk pasangan yang tidak mampu tetapi mahu menghormati dan menjaga maruah serta air muka ibu bapa mereka pada hari perkahwinan.

Dikenali sebagai 'sin sod', sistem mas kahwin masih diamalkan dalam budaya Thai sebagai tanda menghormati ibu bapa pengantin perempuan yang telah membesarkan anak mereka dengan baik dan membuktikan bahawa pasangannya mampu memulakan sebuah kehidupan berkeluarga.

Malangnya, tidak semua orang mampu untuk mempamerkan wang tunai dan emas ketika majlis perkahwinan mereka.

Coconuts Bangkok melaporkan Romantiese menawarkan kadar sewa wang tunai bernilai sehingga THB10 juta (RM1.2 juta) dan emas yang beratnya sehingga 100 baht kepada pasangan yang mampu membayarnya.

Contohnya, untuk mendapatkan wang tunai berjumlah THB500,000 (RM620,000) dan kereta Mercedes dipamerkan di perkahwinan mereka, pasangan perlu membayar THB35,000 (RM4,350).

Satu lagi pakej yang disenaraikan oleh syarikat itu membolehkan pasangan menyewa mas kahwin bernilai THB1 juta (RM125,000) serta Mercedes dengan hanya membayar THB49,999 (RM6,200).

Pemilik Romantiese, Tawan Supanontakorn, 31, dan istrinya Kangkai, 28, memberitahu laman web Thai Sanook bahawa perkhidmatan baharu itu adalah ilham dari pengalaman perkahwinan mereka sendiri.

"Kami telah berkahwin lima tahun lalu dan kami mengimpikan untuk mempamerkan emas dan wang tunai untuk menghormati keluarga, tetapi tidak mampu.

"Jadi kami berharap perniagaan ini akan membantu semua pengantin mengukir memori indah pada hari perkahwinan mereka.

"Perkhidmatan kami hanya membantu menjadikan hari istimewa mereka nampak sempurna," katanya.

Dalam tempoh tiga bulan sejak Romantiese mula menawarkan perkhidmatan ini, mereka telah menyewa mas kahwin kepada lebih 10 pasangan, dengan jumlah tertinggi tunai yang disewa sebanyak THB1 juta(RM1.2 juta).

Sesetengah laporan berita menyamakan perkhidmatan mas kahwin ini dengan pinjaman bank dan memanggilnya 'sewa wang', tetapi Tawan Supanontakorn mendakwa ia tidak benar.

Sebaliknya, dia mendakwa perkhidmatannya tidak berbeza jika dibandingkan dengan perkhidmatan sewa hiasan perkahwinan lain dan menambah pasangan mesti terlebih dahulu menandatangani kontrak bahawa mereka bersetuju menggunakan wang tunai, emas dan kereta yang disewa hanya sebagai hiasan.

Pemilik Romantiese juga berkata kontrak itu menyatakan dengan jelas bahawa tidak seorang pun, bahkan pengantin dapat menyentuh barang-barang yang disewa pada bila-bila masa ketika perkahwinan.

Ia hanya bertujuan membuatkan tetamu perkahwinan kagum dan hanya boleh dikendalikan oleh kakitangan Romantiese.


Tags / Kata Kunci: sewa mas kahwin , Romantiese
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan