Betul Ke Teori Seabed Constructor Hilang Selepas Keliling Serpihan? - Berita Dunia | mStar

Betul Ke Teori Seabed Constructor Hilang Selepas Keliling Serpihan?

Diterbitkan: Rabu, 7 Februari 2018 2:32 PM

(Ubah saiz teks)

KAPAL pencari pesawat MH370, Seabed Constructor tiba-tiba 'hilang' dari radar selama 80 jam dan hingga kini kejadian itu menimbulkan pelbagai tanda tanya.

Tambah mengelirukan apabila Sistem Identifikasi Automatik (AIS) kapal berkenaan dilaporkan tidak berfungsi pada 31 Januari lalu, dipercayai menutup sistem penjejaknya.

Daily Mail melaporkan, sistem AIS kapal itu diaktifkan semula 80 jam kemudian, bagaimanapun punca kenapa sistem itu dimatikan, masih belum dapat dipastikan.

Setakat ini,lokasi sepanjang tempoh kapal pencari itu hilang masih tidak diketahui.

Kapal ini telah melengkapkan bulatan pada kedudukan yang mencurigakan sebelum hilang daripada radar.

"Teori saya adalah ia melakukan pusingan besar mengelilingi sekeping serpihan dan laluan arah selatan adalan untuk mengesan pesawat berkenaan. Apabila mereka menjangka telah menemuinya, AIS ditutup sebagai protokol," demikian menurut tweet seseorang berhubung spekulasi kehilangan kapal pencari itu.

Satu lagi tweet menyebut: "Sesuatu yang pelik, tidak pernah melihat kapal melakukan seperti ini."

Kejadian itu berlaku 10 hari selepas Seabed Constructor memulakan usaha mencari pesawat Malaysia yang hilang ketika dalam penerbangan ke Beijing dari Kuala Lumpur pada 8 Mac 2014.

Kapal pencarian Seabed Constructor milik Ocean Infinity dari Texas, Amerika Syarikat, diupah kerajaan Malaysia menerusi perjanjian ‘tiada bayaran tanpa sebarang penemuan’ pesawat MH370.

Bagaimanapun, jika berjaya menemui MH370 dalam masa 90 hari, syarikat itu akan menerima bayaran 39.5 juta pound (RM216 juta).

Kapal itu berlayar dari pelabuhan Durban, Afrika Selatan, pada 2 Januari 2018 dan tiba di lokasi pencarian pada 21 Januari lalu.

Kru kapal itu menggunakan peralatan pengimbas sonar dalam usaha mengesan pesawat MH370 yang hilang selepas sistem komunikasi ditutup sejam selepas berlepas.

Pesawat itu yang membawa 239 orang masih belum ditemui sehingga hari ini.

Dalam kenyataan, syarikat itu memaklumkan kapal pencarian terbabit memanfaatkan keadaan cuaca baik untuk bergerak ke arah zon pencarian.-ABCNewsTags / Kata Kunci: Seabed Constructor , MH370
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan