Pembunuhan Wartawan Di India - Berita Dunia | mStar

Pembunuhan Wartawan Di India

Diterbitkan: Isnin, 25 September 2017 2:47 PM

(Ubah saiz teks)

NEW DELHI: Media di India seperti kehilangan arah kerana wujud kekangan menyiarkan isu penting akibat ancaman keganasan serta gangguan ke atas golongan wartawan.

Keluhan serta rungutan ini disuarakan oleh sekumpulan wartawan kanan di India.

Dunia kewartawanan India Rabu lepas (20 Sept) digemparkan dengan pembunuhan Shantanu Bhowmick, seorang wartawan saluran berita sewaktu membuat liputan kekacauan politik di negeri timur laut Tripura Rabu.

Sebelum itu seorang wartawan bernama Gauri Lankesh dibumuh di kediamannya di Banglore, negeri selatan Karnataka pada 5 September.

Ketika mereka berhimpun untuk mengutuk pembunuhan Lankesh, wartawan di Press Club of India di New Delhi, mereka sebenarnya menaruh harapan tidak perlu mengadakan perhimpunan seumpama itu lagi.

Bagaimanapun, beberapa minggu kemudian mereka terpaksa berkumpul sekali lagi di tempat yang sama untuk mengutuk pembunuhan Bhowmick.Wartawan di India kini mendesak mereka diberi perlindungan yang lebih baik serta persekitaran bekerja yang lebih selamat untuk membolehkan mereka melakukan tugas tenpa sebarang kebimbangan.

T.K. Rajalakshmi, timbalan pengarang majalah Frontline dan bekas presiden Indian Women's Press Corps, berkata sejak awal 1990-an golongan profesional media tidak lagi berasa bebas menjalankan tugas mereka kerana keadaan yang tidak selamat.

Sejak tiga tahun lepas, politik "budaya nasionalisme" mencetuskan lebih banyak ancaman keganasan fizikal.

"Keadaan bekerja semakin tidak menentu sejak lama dulu. Hari ini orang digelar 'anti-nasional' hanya kerana tidak bersetuju dengan cubaan sesetengah pihak yang melantik sendiri diri mereka sebagai penjaga masyarakat dan  mengenakan peraturan mencakupi soal budaya, sosial dan politik untuk masyarakat majmuk India.

“Mereka mahu memutuskan apa yang kita perlu makan, pakai dan fikir. Wartawan turut menjadi sasaran bagi kempen ini, "Rajalakshmi memberitahu Bernama.

Arfa Khanum Sherwani, wartanan kanan dan bekas penyampai berita saluran televisyen milik kerajaan, Rajya Sabha, berkata ada satu kumpulan kecil yang fikir mereka boleh memaksa orang lain menerima pandangan mereka.

"Mereka tidak takut dikenakan tindakan. Mereka fikir mereka ini kebal meskipun jika melakukan pembunuhan," katanya.

Polarisasi dalam media sosial semakin membimbangkan, sebagai contoh ramai yang melahirkan keseronokan di atas pembunuhan  Lankesh.

Tulisan beliau pernah mencetuskan kemarahan dalam kalangan kumpulan Hindu berhaluan kanan.Wartawan televisyen, Rajdeep Sardesai mengulas dalam Twitter bahawa "tidak ada satu pun kes pembunuhan wartawan yang pembunuhnya disabit kesalahan sejak 25 tahun lepas."

Menurut Jawatankuasa untuk Melindungi Wartawan yang berpangkalan di Amerika Syarikat, sekurang-kurangnya 41 orang wartawan di India terbunuh akibat kaitan dengan pekerjaan mereka sejak 1992.

Ramai penyokong kumpulan berhaluan kanan yang membuat komen dalam talian yang mempersendakan pembunuhan wartawan wanita dari Bangalore itu. Mereka menggunakan bahasa kasar yang menyebabkan seorang menteri kerajaan berang.

"Melahirkan kegembiraan terhadap pembunuhan seseorang amat dikesalkan, memalukan dan bertentangan dengan tradisi masyarakat India. Media sosial bukan untuk tujuan itu, "menteri teknologi maklumat India, Ravi Shankar Prasad mengulas dalam Twitternya.

Bagaimanapun, Prasad sendiri menjadi mangsa kecaman kerana mengutuk komen dalam talian itu.

Dua pembunuhan dalam tempoh beberapa minggu jelas menunjukkan keadaan yang tidak menentu itu dan kebanyakan wartawan bekerja di bandar kecil serta kawasan yang terpinggir.

"Masa sekarang tidak selamat untuk wartawan di India. Di luar bandar besar dan di zon yang ada konflik, wartawan tidak mempunyai banyak perlindungan dan terdedah kepada pelbagai ancaman, "kata Rajalakshmi.

Wartawan yang lantang bersuara mengecam agenda kumpulan berhaluan kanan sering dibuli dan digelar "presstitutes" oleh penyangak media sosial.

Pada pandangan Sherwani, kebanyakan syarikat media "semakin menjadi pak turut kepada kepentingan ideologi, politik dan komersial kumpulan yang berkuasa yang cuba menutup mulut pihak yang berkecuali, " beliau memberitahu Bernama.

"Ada beberapa orang wartawan yang tidak mahu tunduk kepada keadaan itu meskipun terdapat ancaman. Apabila rasuah tidak berjaya membeli mereka, pihak itu akan menggunakan taktik lain termasuk tekanan kewangan."

Tiada lagi perang ideologi selepas pembunuhan Lankesh dan Bhowmick tetapi perasaan terkejut serta marah semakin meluas. Beberapa bantahan dibuat dan banyak lagi dirancang untuk menggesa kerajaan melindungi wartawan.

"Institusi kebangsaan bertanggungjawab memastikan kebebasan bersuara dan untuk membolehkan wartawan menjalankan tugas mereka demi kepentingan penduduk India.Jika kebebasan bersuara tidak dilindungi, demokrasi kita akan lenyap," kata Sherwani.- Bernama

Tags / Kata Kunci: Shantanu Bhowmick
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan