KL2017: Thailand Kaji Kelemahan Atlet - Berita Dunia | mStar

KL2017: Thailand Kaji Kelemahan Atlet

Diterbitkan: Ahad, 3 September 2017 6:49 PM

(Ubah saiz teks)

BANGKOK: Beberapa hari selepas berakhirnya Sukan SEA ke 29 (KL 2017), pegawai-pegawai sukan Thailand mula mengkaji kelemahannya yang menyebabkan kejuaraannya di sukan serantau dua tahunan itu terlepas ke tangan Malaysia kali ini.

Pegawai sukannya termasuk chef-de-mission ke sukan itu, Thana Chaiprasit dan setiausaha agung Jawatankuasa Olimpik Thailand (OCT) Charouck Arirachakaran menggesa dilakukan pembaharuan, dan penyusunan semula persatuan sukan bagi mengelakkan prestasi terus menurun.

"Kami perlu mengkaji semula prestasi kami dan cari jalan bagi pembaharuan untuk menuntut kembali keunggulan kami (di Sukan SEA).

"Saya mahukan Lembaga Sukan Thailand (SAT) dan OCT berbincang dengan setiap persatuan sukan,” kata Thana.

Negara tuan rumah, Malaysia yang mengatasi sasaran 111 pingat emas mengutip 145 pingat itu sekaligus mengetepikan johan bertahan, Thailand yang hanya mampu meraih tempat kedua dengan 72 emas, sekalipun meletakkan sasaran 120 pingat emas di sukan itu.

Thailand kurang 48 pingat emas dari jumlah yang disasarkan, bagi mempertahankan kejuaraan yang dirangkul pada sukan SEA ke 28 di Singapura dua tahun lepas dengan 95 emas.

Ketua OCT, Charouck turut menggesa dilakukan penyusunan semula persatuan atletik dan renang selepas peserta mereka gagal muncul cemerlang di KL 2017.

Beliau memberitahu media tempatan, Thailand pernah gagah dalam kedua-dua sukan itu dengan meraih banyak pingat emas, tetapi pada sukan baru berakhir, ia hanya mampu meraih sembilan pingat emas dalam atletik dan tiga dalam renang.

Selain dua sukan itu, turut mengecewakan ialah gimnastik, boling, memanah dan lawan pedang yang gagal meraih sebarang pingat.

Namun Charouck, memuji pasukan bola sepak yang berjaya mempertahankan pingat emas.

Sementara itu, kerajaan di bawah skim bonus Tabung Pembangunan Sukan Negara untuk atlet sukan SEA akan menyerahkan 124 juta Baht (RM15.5 juta) kepada 72 pemenang pingat emas, 86 perak dan 88 gangsa.

Seorang pemenang pingat emas akan menerima 200,000 Baht (RM25,000), perak 100,000 Baht (RM12,500) dan gangsa 50,000 Baht (RM6,250).

Menurut media tempatan, bola sepak dijangka menerima jumlah terbesar wang bonus sebanyak 16 juta Baht (RM2 juta). - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: KL2017 , Thailand
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan