Patuk Tangan Penjenayah, Burung Kakak Tua Bantu Polis - Berita Dunia | mStar

Patuk Tangan Penjenayah, Burung Kakak Tua Bantu Polis

Diterbitkan: Jumaat, 11 Ogos 2017 7:26 PM

(Ubah saiz teks)

SEORANG perompak bersiri akhirnya diberkas apabila diserang seekor burung kakak tua ketika cuba memecah masuk sebuah rumah.

Lithuanian Vitalij Kiseliov, 37, berjaya dihalang apabila unggas Afrika bernama Rocky mematuk tangannya.

Kiseliov merompak rumah sepasang suami isteri di Gillingham, Kent pada suatu malam Jun lalu.

Dia mengambil sebuah komputer riba dan telefon bimbit sebelum cuba mengambil Rocky yang berada di dalam sangkar untuk dijual.

Burung itu mematuk tangan Kiseliov sebelum ia dilempar ke luar tingkap.

Darah perompak itu tumpah dan menjadi sampel DNA untuk membantu polis menjalankan siasatan bagi mengenal pasti suspek kes itu.

Kejadian itu menggembirakan Peter Rowing, 72, dan isterinya, Trudy, 70, yang menganggap burung kakak tua peliharaan mereka sebagai wira.

“Polis mengesyaki Kiseliov melempar Rocky ke luar tingkap kerana digigit dan darahnya turut ditemui yang membawa kepada penahanannya keesokan hari kerana tersenarai dalam pangkalan data polis,” kata Rowing.

Menurut polis, Kiseliov ada enam rekod jenayah di kawasan itu selepas dipenjarakan hampir setahun kerana jenayah  sama pada 2016.

Rocky yang terlepas dari sangkar di kediaman pasangan warga tua itu kemudian kembali kepada pemiliknya apabila cucu mereka menulis berkenaan pencariannya di Facebook.

Dalam kejadian itu, Kiseliov mencuri dua tangki oksigen yang digunakan Trudy sebagai bantuan pernafasan, serta empat tin arak sebelum keluar dari rumah dengan hasil rompakan berjumlah £1,500 (RM8,359).

Kiseliov yang didakwa dengan enam kes rompakan, iaitu lima yang berlaku diantara pukul 3.45 pagi dan 5.20 pagi pada 15 Jun lalu dan satu pada 11 Jun telah dijatuhkan hukuman penjara empat tahun di Mahkamah Maidstone pada minggu lepas.


Tags / Kata Kunci: Rocky , Kent
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan