Monyet Pilih Kerjaya 'Pelayan' - Berita Dunia | mStar

Monyet Pilih Kerjaya 'Pelayan'

Diterbitkan: Rabu, 9 Ogos 2017 4:53 PM

(Ubah saiz teks)

KAYABUKIYA Tavern kelihatan seperti restoran sake tradisional yang lain.

Tetapi, apa yang menarik tentang restoran di Utsunomiya itu adalah pelayannya yang menggunakan haiwan - monyet.

Fuku-chan yang berusia 17 tahun mula memainkan peranannya selepas berjaya menghantar napkin ke sebuah meja dan meniru perbuatan 'rakan'nya, Yat-chan, seekor lagi pelayan monyet jenis Macaque.

Pemilik restoran, Kaoru Otsuka, kemudian memutuskan untuk memberinya ‘jawatan’ yang sama.

Pelanggan datang dari seluruh pelosok dunia untuk melihat pelayan-pelayan istimewa itu dan satu rakaman video dimuat naik bagi menunjukkan gelagat Fuku-chan bekerja.

Penonton boleh melihat Fuku-chan, yang memakai baju dan skirt pelayan, membawa bir dan memberikan napkin kepada pelanggan.

Tetapi, seperti manusia, Fuku-chan juga tidak lepas dari kesalahan, dia dirakam menumpahkan semangkuk kacang ketika berlari ke meja.

Jika pelanggan berpuas hati dengan layanan dan khidmat yang diberikan Fuku-chan dan beberapa monyet lain yang lebih muda, mereka digalakkan untuk memberi kacang soya sebagai tips sementara pemilik monyet akan memberikan pisang sebagai upah.

Otsuka, yang memelihara haiwan-haiwan itu selepas melihat mereka di kawasan pergunungan Nikko, berkata: “Saya lebih rapat dengan mereka berbanding keluarga. Saya menjaga mereka sepanjang hari dan tidur dengan mereka.

“Mereka terlalu comel."

Menurut laporan 28 Lab, monyet-monyet di kedai itu itu telah bekerja di premis tersebut selama lebih kurang 29 tahun.

Tags / Kata Kunci: kafe monyet , pelayan monyet
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan