Padah 15 Jam Dalam Kereta - Berita Dunia | mStar

Padah 15 Jam Dalam Kereta

Diterbitkan: Sabtu, 10 Jun 2017 5:25 PM

(Ubah saiz teks)

TERGAMAK seorang ibu muda membunuh dua anak perempuannya dengan membiarkan mereka semalaman di dalam kereta yang panas ketika suhu mencecah 32 darjah celsius.

Pada masa sama, remaja berusia 19 tahun itu mengambil kesempatan keluar bersama rakan-rakannya di Texas.

Dua anaknya itu ditinggalkan dalam keadaan panas selama lebih 15 jam, lapor polis.

Amanda Hawkins, dari Kerr County di Texas telah meninggalkan anaknya, Brynn Hawkins, 1, dan Addyson Overgard-Eddy, 2, di dalam kereta semalaman dan tidak menghiraukan anak-anaknya walaupun ketika mereka  menangis.

Kedua kanak-kanak itu tidak sedarkan diri dan dalam keadaan nazak ketika Hawkins menghantar mereka ke hospital- sehari selepas mereka ditinggalkan di dalam kereta.

“Ini adalah kes ancaman kanak-kanak paling teruk pernah saya lihat sepanjang 37 tahun saya berada di bahagian penguatkuasaan undang-undang,” kata polis Kerr County, Hierholzer.

Hawkins telah meninggalkan dua anak perempuannya di dalam kereta pada Selasa sejak pukul 9 malam, manakala dia  keluar bersama teman lelakinya yang berumur 16 tahun dan rakannya yang lain untuk bersuka ria di sebuah rumah berdekatan, menurut laporan berita yang dikeluarkan  Jabatan Polis Kerr County.

Menurut polis, rakan lelaki Hawkins juga tidur sekejap di dalam kereta tersebut pada malam itu tetapi tidak mengeluarkan kedua-dua kanak-kanak itu.

Suaminya, Isaac tidak berada di situ ketika  kejadian itu berlaku.

Ibu muda itu akhirnya mengeluarkan anak-anaknya dari kereta pada tengahari Rabu,  ketika itu suhu di Texas mencapai lebih 32 darjah celsius. Kedua-dua anaknya sudah tidak sdarkan diri.

Berasa takut akan mendapat masalah, dia membuat keputusan untuk tidak melaporkan kepada polis.

Tetapi apabila rakan lelaki meyakinkannya bahawa Brynn dan Addyson memerlukan rawatan, dia akhirnya menghantar mereka ke Peterson Regional Medical Center di Kerrsville, pada Khamis.

Keadaan mereka sangat teruk sehingga mereka terpaksa dipindahkan ke Hospital Universiti di San Antonio yang berjarak lebih dari sejam.

Brynn dan Addyson meninggal dunia pada pukul 5 petang, beberapa jam selepas mereka sampai di hospital.

Hawkins memberitahu doktor bahawa mereka tiba-tiba tidak sedarkan diri selepas mereka terbau bunga-bunga di taman.

Polis menyoal siasat Hawkins sebelum dia akhirnya mengaku telah membiarkan anak-anaknya di dalam kereta yang panas.

Dia telah ditahan pada Khamis dan dikenakan dua hukuman iaitu meninggalkan atau membahayakan nyawa kanak-kanak, dan berdepan tindakan lebih serius disebabkan kematian anak-anaknya.

Hawkins telah dikenakan ikat jamin sebanyak $70,000 (RM298,375).

Jika bersabit kesalahan, ibu muda itu boleh dijatuhi hukuman penjara sehingga dua tahun.

Rakan Hawkins, Miriam Davis, yang telah mengenalinya sejak sekolah menengah, memberitahu KSAT 12, bahawa dia menyedari suspek melayan anaknya dengan teruk dan menyesali tindakannya yang tidak menghubungi Khidmat Perlindungan Kanak-kanak.

Tags / Kata Kunci: Amanda Hawkins , Texas
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan